Her guider vi deg gjennom skjærgården i Gøteborg og Bohuslän

Gøteborgs nære skjærgård og 8000 øyer i Bohuslän

Del artikkelen her

Visste du at Gøteborg har en flott skjergård og mange flotte øyer verdt et besøk? Mer kjent er kanskje Vestkysten og Bohuslän, men visste du at området inneholder 8 000 øyer? Her får du inspirasjon til kanskje å planlegge din neste tur til Sverige ut mot skjærgården!

Enkelt å ta en dagstur ut til Gøteborgs skjærgård

Langs kysten av Sveriges andre hovedstad fins det mange flotte øyer å dra på familietur til. I nord ligger større øyer som Björkö, Hönö og Öckerö, og dit går det gratis bilferje over fra stedet Hjuvik. Øyene har vandrerhjem, hotell og hytter til leie, og dermed kan skjærgårdopplevelsen nytes over flere dager.

Tar du trikken fra Kungsportsavenyen til stoppestedet Saltholmen står ferjene i kø for å bringe deg til sommerparadis som Vrångö, Donsö, Styrsö og Brännö. På 1800-tallet var Styrsö sosietetens favorittbadeøy. Lei en sykkel og opplev praktvillaer, fiskevær og skjeve rorbuer fra forrige århundreskifte! For sliten til å gå eller sykle? På Styrsö farer 700 flakmopper gjennom smågatene og sørger for at mennesker og bagasje kommer seg dit de skal. Lunsj? Pensjonatet Styrsö Skäret nede ved havna er midt i blinken!

Hvis du har knapphet på tid og ikke rekker å reise ut i selve skjærgården, ligger sjøene Delsjön og Härlanda tjärn bare en kort trikketur unna sentrum av Gøteborg. Her er det også flotte bademuligheter!

Padling og opplevelser langs kysten av Bohuslän

En vakker og spennende måte å se kystlinjen til Vest-Sverige på er i en kajakk. Det finnes flere steder å leie kajakk på og man kan padle på egenhånd for de som kan dette fra før, eller sammen med en guide. For barn er dette også morsomt, da man kan padle i dobbeltkajakk og innomskjærs mellom de rundt 8 000 øyene som finnes i Bohuslän!

Se for deg en sommerdag hvor dere padler rundt langs kysten i godt vær, nyter utsikten og finner små, koselige plasser å spise, spiser god, fersk mat på kvelden og overnatter på et av de mange spa og skjærgårdshotellene langs Bohuslänkysten. Opplevelser som skaper minner. Padling rundt Tjörn og Orust sør i Bohuslän er vakkert, samt mer kjente Fjällbacka litt lengre nord som også er populært. Det finnes flere ferdige pakketilbud som inkluderer overnatting og mat.

Det er ingen sterke strømmer eller tidevann langs kysten av Bohuslän, og vannet holder fin temperatur
både på sommeren og høsten. Her kan padlere på alle nivåer boltre seg fritt; det fins både rolige,
trygge farvann for folk som aldri har prøvd kajakk før, og mer utsatte strekninger for erfarne eventyrerne.
La deg imponere av den vakre skjærgården, vær i ett med naturen og få et helt spesielt avbrekk fra
hverdagen!

Hva med å krydre din tur med overnatting på flotte steder, herlige matopplevelser og avslappende spa-opphold. Eller, hvorfor ikke komme enda tettere innpå naturen og campe i det fri?

Mange av øyene har BBQ-stasjoner, slik at padlere lett kan lage seg et varmt måltid. Og siden det ikke er mangel på øyer, er det enkelt å finne seg en egen, privat øyperle.

Kosterøyene er meget populære blant padlere. Ikke bare er øyene en del av Kosterhavets Nasjonalpark
- de har flest soltimer i hele Sverige. Også Fjällbackas skjærgård er et yndet reisemål, og en av grunnene er at de mange øyene skjermer godt for vinden. Andre høydepunkter inkluderer Väderöarna der en kommer tett innpå selkolonier, samt de vakre øyene Orust og Tjörn.

Mer om opplevelser i Vest-Sverige på vastsverige.com her

Anbefalte aktiviteter