Barnevennlige Gotland

Et øyparadis for de minste

Del artikkelen her

Gotland har småbyidyll, strandliv, sykkelstier, Pippi Langstrømpes Kneippby, Vikingby i Tofte og Medeltidsvecka i august. Pluss mye mer! Her presenteres noen morsomme aktiviteter for hele familien.


Visby – barnes og Pippi Langstrømpes by

Visby er et eldorado for barna! Her kan de gå i Pippi Langstrømpes fotspor og leke gjemsel i de svingete smugene og middelalderske ruinene. Og hvem har ikke drømt om å besøke Villa Villerkulla? Huset der vår elskede Pippi bakte pepperkaker på gulvet og lekte den nå legendariske leken "ikke-tråkk-på-gulvet". På Kneippbyns sommar- og vannland, rett utenfor Visby, finnes blant annet originalhuset der SVTs filmer om Pippi spiltes inn. 

Her kan du også gå på teater og treffe blant annet Kling og Klang, Prussiluskan og Pippi selv såklart. Og har dere lyst til å bade en varm Visbydag kan dere enkelt ta et dypp ved Kallbadshuset midt i byen eller sykle langs strandpromenaden til klassiske Snäck. Regnfulle dager kan dere besøke utstillingen Skepp & Skoj på Fornsalen, løse oppgaver på Fenomenalen og leke på lekelandet Kotteland.

Gotland fra hesteryggen

Å ri hest på Gotland er en storslagen opplevelse, særskilt med Gotlands mektige natur som kulisse. På øya finnes det et flertall arrangører som anordner hesteridning på alt fra gotlandsruss til poninier og islandshester. Rasen gotlandsruss er litt ekstra spesiell ettersom den har eksistert på øya siden antikkens tid.

Slipp kreativiteten løs

Gotland er kjent for sine mange kunstnere og keramikk finner du over hele øya. På Etelhems krukmakeri får barna selv prøve seg på dreiemaskinen og se om man klarer å skape noe av keramikken. Her får fantasien og kreativiteten fritt spillerom og det man skaper får man selvfølgelig lov til å ta med seg hjem.

På Gotland kan du sykle langs kyststien, bade, surfe og spille golf, men hvis du vil gi barna litt ekstra å bryne seg på, tar du dem med til Mix Ranch som tilbyr fotballgolf, basseng, minigolf og lekepark. Et smart sistetips: Legg inn impulsive stopp på gårdsbutikker og besøksgårder underveis – det gir ungene både en smak av økologisk jordbruk og en titt på de typiske gotlandske fårene.

Flotte barnevennlige strender

Det finnes fantastiske sandstrender over hele Gotland. På Fårö har du nærhet til de finkornede sandstrendene Ekeviken, Norsta Auren og Sudersand. Ferierer du på sødre Gotland ligger Björkhaga, Holmhällar og Nisseviken og venter på deg. På østre siden kan du velge mellom Ljugran, Sandviken og Vitviken. For de litt eldre barna kan vi anbefale en utflukt til en av øyas vannfylte kalksteinsbrudd. Kalkstensbruddet er fortryllende vakre og gir en følelse av ro. De mest populære er Bllå Lagunen, Smöjen og Kyllaj og ligger på nordsiden av øya. Skulle det mot formodning regne finnes det innendørs bademuligheter i Visby og Hemse.

Naturlige lekeplasser

Gotlands natur er bedårende og variert. Her kan du bli fasinert av øyen rauker på Fårö, Holmhällar og Ljugarn. Gå på oppdagelsesferd i urørte urskoger og nyt en piknik på en vakker sommereng.

Se etter fossiler og morsomme steinformasjoner på Fårös klippestrender eller gå inn i Lummelundagrottan og vær med på et underjordisk eventyr. Der kan barn mellom 4-6 år oppdage forsteinede dyr og merkelige småkryp på en helt spesiell tur. Et morsomt, lærerikt og litt annerledes eventyr!

Historiske utflukter og berømte klassikere

Gotlands historie er tydelig på hele øya - fra vikingstidens runesteiner til middeltidens kirkeruiner. Noen av de mest interessante utfluktene gjør dere til sjørøverenes borg/ruin i Björkhaga og til jernalderbyen i Alstäde der man kan leke "før i tiden" blant ruinene. På Norrbys Museigård trer du rett inn i 1940-tallet, med vertsfolk i tidsriktige klær og en gård med søte lam, griser, kaninser, høner og hester. På Bottarve Museigård i Burgsvik går tidsreisen helt tilbake til 1800-tallet med tidstypiske miljøer og koselige små bygninger. Her kan man blant annet prøve hvordan barna levde for over 100 år siden.

På Gotlands Veteranbilmuseum kan man foruten å titte på praktfulle veteranbiler også kjøpe gokart, utfordre vennene på race med radiostyrte biler, prøve å sykle på "veltepetter" eller kjøre elektriske- og tråbiler. 

Slipp løs kreativiteten

Kunstnere, formgivere og håndverkere har siden lang tid tilbake jobbet på Gotland. Og det merkes når man er på øya. Flere håndverkere som Etelhems Krukmakeri tilbyr test-selv-aktiviteter for både store og små. 

I Skaparverkstan på Bergmancenter på Fårö kan barna leke og spille teater, dyppe penselen i malingspannet eller bygge noe til dukketeateret. På kunstgården Körsbärsgården på Storsudret finns barnas eget kunstverksted der barna selv kan få se og undersøke, oppleve og kjenne, uttrykke og skape. 

Les mer om Gotland.

Velkommen til Sverige!

Anbefalte aktiviteter

 • Hemavan Tärnaby

  Enestående skikjøring på Nord-Sveriges største skisted.

  Les mer her
 • Dalahesten

  Den flotte hesten er Sveriges nasjonalsymbol.

  Les mer her
 • Hällåkra Vingård

  Lager nordisk vin med særegen karakter.

  Les mer her
 • Universeum

  Mye moro på Nordens største opplevelsessenter.

  Les mer her
 • Rundreise: Familie

  Guide til familieattraksjoner i Sør-Sverige.

  Les mer her