Opplev vakker natur

Vandring i Västsverige

Del artikkelen her

Västsverige har kanskje ikke de høyeste fjelltoppene, men det finnes massevis av råkule tema-turstier med spennende innhold og spektakulær natur. Her finner du de flotteste fotturene i Västsverige.

Fem smarte tips for turgåere

  1. Riktig turtøy. Bruk ullundertøy som både puster og varmer.
  2. Riktig fottøy- Unngå nye sko. Gnagsår kan ødelegge enhver tur. Derfor bør du gå inn skoene før du legger ut på langtur.
  3. Pakke sekken riktig- Unngå å bære for tungt og ta kun med deg det nødvendigste. Ømme skuldre er slitsomt å gå med.
  4. Sunn fornuft- Ta med deg et førstehjelpsskrin, ekstra mat og ekstra tøy. Håp på det beste, men vær forberedt på det verste. Og fortell alltid noen hvor du går hen.
  5. Overnattingssteder- Unn deg en god seng, deilige måltider, og en varm dusj underveis. Selskapet ”Vandre utan packning” i Bohuslän legger opp til flotte turer der du bærer minimalt med bagasje.

Vandring i Västsverige er en fascinerende opplevelse som lar deg oppleve naturen på forskjellige måter. Du kan velge mellom korte dagsturer med komfortabel innkvartering og lokale matretter, og lange turer i kupert terreng – uansett hva du foretrekker kan Västsverige by på det!

Bohusläns desidert beste

Bohuslän ligger rett over grensen til Norge, og har en av de kuleste løypene – Soteleden, omtalt som Sveriges svar på italienske "Cinque Terre". Den 70 kilometer lange stien lar deg oppleve alle ingredienser en vellykket tur trenger: I det ene øyeblikket speider du utover Bohusläns skjærgård der saltvannsbølgene slår mot land, og i neste øyeblikk står du midt i magiske omgivelser i skogen der furu og granskog er blandet med løvtrær og myrer.  

Fire etapper langs Soteleden

Soteleden er inndelt i korte etapper. Start gjerne ved Ramsvik Stugby och Camping eller den helårsåpne dyreparken Nordens Ark, og sikt deg gjerne inn mot Smøgen, Kungshamn eller Hunnebostrand.

Kisteröd og Åby: Omgitt av beskyttende fjell, går denne etappen mellom jordbrukslandskapet og vakre skogsområder. Området rundt Åby dateres tilbake til 1300-tallet og har flere fredede bygninger, gamle monumenter og helleristninger. Her finner du også helårsåpne Nordens Ark, dyreparken som er et sjeldent fristed for truede dyr fra hele verden.

Bovallstrand og Tossene: Blant fredelige skogkledde omgivelser der furu og gran er blandet med løvskog, kan du gå i en av Sveriges nordligste og spontant forekommende bøkeskoger. Fotturen er tidvis krevende med høyder opptil 90 meter over havet, men det vakre landskapet er verdt det. Få med deg helleristningene og steinsirkelen i det arkeologiske området i Säm, og Torparrundan som viser hvordan folk levde før i tiden.  

Kungshamn og Smøgen: Sandon på Smögen er et innbydende mål for friluftsliv, og fotturen karakteriseres av enger og beitemark, men også myr og dammer. Her må du blant annet få med deg "Dyrstolen" og "Prekestolen" som er gigantiske hull i fjellet nordøst for Väjern, Borgen Bratta fra vikingtiden og fjellet Ulvemy som gir en vakker utsikt over Kungshamn.

Hunnebostrand og Ramsvik: Ramsvik er et naturreservat som drives av Västkuststiftelsen der frittgående dyr beiter. Herfra kan du gå til Hunnebostrand der du finner interessante  Gammelgården viet til kulturhistorie, og steinmuseet. Ikke langt unna ligger Röseberget som byr på en utrolig utsikt over Nordsjøen.

Fra 1.-3.september 2017 arrangeres Icebug Experience, et 75 km langt terrengløp som går i dette vakre kystlandskapet. I år legges det til rette en egen camp spesielt tilpasset norske deltakere, Norway Camp. 

Vandre langs hav og skjærgård langs Kyststien

Ønsker du å gå tur langs hav og skjærgård, bør du velge Kyststien som går helt fra Oslo til den sørlige delen av Tjørn, og inkluderer Kosterøyene. Som et samarbeid mellom Norge og Sverige, ble Kyststien åpnet i 2007, og byr på både sammenhengende og del-etapper i Bohuslän.

Utvalget av opplevelser og aktiviteter er stort, både på land og vann. Vandring gjennom vårblomstrende naturreservat, hummerfiske om høsten og kajakkturer i den snøpudrede skjærgården, er like spennende som sommersol og bading i sjøen.

Bohuslän byr på internasjonale regattaer, båtturer, kajakkpadling, fjellklatring, fotturer og sykling. Alle aktivitetene du velger kan kombineres med den ferskeste sjømaten i verden og behagelige opphold på spa-hotell med havutsikt.

Opplevelser langs Kyststien

Kyststien tar deg tilbake i tid, samtidig som den viser moderne natur og kultur. Middelaldrende kirker, festninger, rorbuer, herskapelige hus og karakteristiske pittoreske fiskesamfunn – ja, en tur langs kyststien er noe spesielt.

Få oversikt over hele Kosterhavets skjærgård fra Valfjellet i Syd-Koster, ta ferje ut til Väderöarna som har Sveriges vestligste tursti, klatre opp til Vetteberget der Ronja Røverdatter ble spilt inn eller bli med på en guidet tur i fotsporene til krimforfatteren Camilla Läckbergs mysterier i Fjällbacka. På de bilfrie Kosterøyene kan du få en fascinerende dagstur med flere badesteder, koselige butikker og restauranter.  

Västsverige har noen av Sveriges mest fantastiske fotturer, og du kan velge mellom åpne landskap, kupert terreng, havnære klipper og kulturlandskap. 


Les mer på vastsverige.com

Velkommen til vandring i Västsverige!   

Anbefalte aktiviteter


Andre opplevelser

Bli kjent med Vest-Sverige