De største høytepunktene i Sverige i år

Eventkalender 2018

Del artikkelen her

Februar og mars


Tove Jansson: Lusten att skapa och leva

Når: 11. februar-21. mai.
Hvor: Göteborgs Konstmuseum.
Hva: Soloutstilling av Tove Jansson – den folkekjære finske kunstneren som er kjent for historiene om Mumitrollet. Utstillingen viser et bredere bilde av den mangesidige kunstneren, inkludert hennes arbeid som bildekunstner, illustratør, karikaturtegner og serietegner – ofte med temaene mangfold og toleranse i fokus.
Les mer her

Vasaloppet

Når: 24. februar-5. mars.
Hvor: Fra Sälen til Mora, Dalarna.
Hva: Turrenn i langrenn som siden oppstarten i 1922 har hatt over en million deltakere. Det tradisjonelle Vasaloppet, som går over en strekning på 90 kilometer, finner sted på søndagen 5. mars, men under Vasaloppets Vintervecka i dagene i forkant blir det arrangert diverse Vasa-varianter, som «TjejVasan», «KortVasan» og «NattVasan». I tillegg til selve konkurransen er Vasaloppet en folkefest med stemningsfull musikk, idrett- og friluftsaktiviteter, deilig mat og underholdning.
Les mer her

White Guide Gala

Når: 6. mars.
Hvor: Svenska Mässan, Göteborg.
Hva: Den svenske gastronomiens fineste utmerkelser deles for første gang ut i Göteborg, når White Guide Gala flytter til den svenske vestkystens hovedstad etter tolv år i Stockholm. Her møtes restaurantbransjen for å hylle sine mest lysende stjerner. Årets tema er «det grønne fra det blå havet» og nærmere tusen av Sveriges mest berømte kokker og matpersonligheter kommer til byen.
Les mer her

Lisa Ekdahl

Når: 12. mars
Hvor: Karlstad Congress Culture Centre, Värmland.
Hva: Lisa Ekdahl som er aktuell med den nye Ep’n ”Famna Jorden" og TV-programmet "Så Mycket Bättre", drar ut på en etterlengtet turné i vår.
Les mer her


Yes I Am

Når: 24.-25. mars.
Hvor: Kungsbacka Teater, Halland.
Hva: Singer-songwriterfestival med artister som Sophie Zelmani, Moto Boy, Tomas Andersson Wij og mange fler. I tillegg til artistene som avløser hverandre på scenen, blir det utstillinger og happenings i teaterets foajé.
Les mer her

Tölt on Ice

Når: 25. mars.
Hvor: Kungsbacka Ishall, Halland.
Hva: Sveriges heftigste islandshest-arrangement! Hit kommer Nordens fremste islandshestryttere for å konkurrere, og ishallen fylles med islandshester, ryttere, utstillere og ikke minst et entusiastisk publikum.
Les mer her

April


Lakritsfestivalen

Når: 1.-2. april.
Hvor: Annexet, Stockholm.
Hva: Festivalen for deg som elsker lakris! Her er det duket for gode smaksopplevelser, spennende aktiviteter og ny kunnskap om lakris. Festivalen har blitt arrangert siden 2009 og begynte som en liten sammenkomst. Arrangør Tuija Räsänen (som driver butikken Choklad & Lakrits/chokladolakrits.se ) forsto fort at dette var noe mange var interessert i, for festivalen har gått fra å ha 1300 besøkende det første året til å nå trekke 11.000 lakriselskere .
Les mer her

Sälen Winter Games

Når: 6.-9. april.
Hvor: Sälen, Dalarna.
Hva: En vinterfest for alle som elsker skikjøring! Her møtes dagens og morgendagens ski- og snowboardstjerner, og det arrangeres en rekke aktiviteter for barn og unge som vil prøve seg på ski- og snowboardskjøring og utvikle seg videre. Ski Funtastick i Lindvallen er en slalåmkonkurranse der ungdommer konkurrerer side om side med de svenske alpinstjernene. Her blir det kåringer og mulighet for å skaffe seg en autograf eller to. I SkiStar Snow Park Tandådalen avgjøres finalene i Swedish Slopestyle Tour og Swedish Snowboard Series. Her kan dere se parkstjernene konkurrere mot hverandre og utføre spektakulære hopp. Og på Hundfjället byr maskoten Valle for første gang inn til Valles Winter Games, der barna får teste en rekke skiaktiviteter og konkurrere i Valles VM. Valle og vennene hans underholder dessuten på scenen hver dag, og Valles snölekis er åpen for de aller minste. Og sist men ikke minst; lørdag kveld blir det party for alle ungdommer på Experium.
Les mer her


Hylte Konst- och hantverksrunda

Når: 14.-17. april.
Hvor: Hylte, Halland.
Hva: I påskehelgen byr flere av Hyltes kunstnere og håndverkere inn til spennende møter. De åpner opp sine atelierer, verksteder og gallerier for visninger og salg i form av både sløyd, keramikk, tekstiler, smykker, malerier – og mye mer. Her har du med andre ord mulighet til å få et spennende møte med en rik kultur i et flott miljø.
Les mer her


Kunstrunden i Majorna

Når: 21.-23. april.
Hvor: Bydelen Majorna i Göteborg.
Hva: Samlingsutstilling med kunstnere og håndverkere med atelierer i Majorna som jobber med en rekke materialer og uttrykksformer, som bildekunst, skulptur, glass, tekstil, keramikk og smykkekunst. Her får du et personlig møte med kunstnerne og et unikt innblikk i deres arbeidsprosess.
Les mer her


Kungsbackaloppet

Når: 22. april.
Hvor: Kungsbacka, Halland.
Hva: Verdens eldste årlige langløp som har funnet sted helt siden 1898. Her kan du velge mellom å løpe hele strekningen på 21 kilometer (tilsvarende en halvmaraton), eller gå for en distanse på 14 eller 7 kilometer. Løpet er åpent for alle som liker å røre på seg, og banen er tilpasset både rullator og rullestol.
Les mer her


Tough Viking

Når og hvor: 22. april i Göteborg, og 13. mai og 26. august i Stockholm.
Hva: Nordens største hinderløp, bestående av harde, våte og utfordrende kilometer med mengder av store hinder som er designet av spesialister fra marinen. Hindrene er konstruert for å gi deltakerne maksimal utfordring, og består blant annet av ild, 10.000 volt strøm, leire og amerikanske fotballag.
Les mer her


Kulturnatt Stockholm

Når: 29. april.
Hvor: Stockholm.
Hva: En kveld med en rekke gratis kulturtilbud rundt om i Stockholm. Mellom klokken 18.00 og 24.00 bys det på alt fra utstillinger til elektropop, salsadans, bærekraftig motevisning, opera og mat fra middelalderen.
Les mer her

Wermlandsdansen

Når: 28.-29. april.
Hvor: Karlstad CCC, Värmland.
Hva: Gjør deg klar for Sveriges nye dansefest! Fjorårets store suksess Wermlandsdansen, følges opp også i år! I løpet av 2 dager blir det igjen dans og fest til Sveriges beste danband, på Sveriges vakreste sted; Karlstad CCC rett ved Klarälven.
Les mer her


Mai


Rättviks vårmarknad

Når: 5.-7. mai.
Hvor: Rättvik, Dalarna.
Hva: Et av Sveriges tre største marked med tradisjoner helt tilbake til 1800-tallet. Her er det duket for tre dager med musikk, sceneopptredener, over 100.000 besøkende – og ikke minst mulighet til å gjøre kupp på alt fra hjemmelagde karameller til filleryer og traktorer.
Les mer her


Titanic – The Exhibition

Når: 5. mai-27. august.
Hvor: Örebro Eventhall, Örebro.
Hva: I mai kommer verdens mest besøkte omreisende utstilling, «Titanic – The Exhibition» til Örebro. Utstillingen tar dere med på en reise inn i historien, og viser opp over 200 ting fra det britiske passasjerskipet som forliste på sin jomfrutur i 1912. I tillegg kan man beskue flere rekonstruerte miljøer i naturlig størrelse og få høre historier om utallige menneskeskjebner fra skipets første og siste reise. Utstillingen har blitt vist over hele verden, blant annet i Barcelona, Madrid og Mexico.
Les mer her


Vårmarknad på Alsters Herrgård

Når: 6. og 7. mai.
Hvor: Alsters Herrgård, Värmland.
Hva: Det årlige vårmarkedet på Alsters Herrgård, 8 km utenfor Karlstad besøkes av rundt 5000 besøkere som får nyte dufter og smaker fra nærprodusert mat samt vakkert håndverk fra Värmland. Rundt 60 nøye utvalgte utstillere pleier å delta. Her finnes aktiviteter både for store og små som produksjon av fuglehus, ponnyridning, smie og fiskedam.
Les mer her


Vitenskapsfestivalen

Når: 10.-14. mai.
Hvor: Göteborg.
Hva: Internasjonal vitenskapsfestival som skaper en møteplass for kunnskap, inspirasjon og nye perspektiver. Med rundt 70.000 besøkende hvert år og hundrevis av aktiviteter, er dette et av Europas ledende populærvitenskapelige arrangementer. Festivalen tilgjengeliggjør forskning og blander vitenskap og kultur på en spennende og kreativ måte, og spiller en viktig rolle for å vekke interesse for forskning og vitenskapelige emner.
Les mer her


Öland Spirar

Når: 12.-14. mai.
Hvor: Öland, Småland.
Hva: For sjette året på rad er det duket for Öland Spirar – et arrangement som åpner dørene til Öland. Årets tema er hage, naturopplevelser og livet på landet, og de besøkende kan delta på aktiviteter i landlig ånd rundt om på hele øya. I tillegg vil kunst, musikk og litteratur krydre arrangementet, så her blir det både avkobling, kos og masse inspirasjon.
Les mer her


Queer Up

Når: 17.-20. mai.
Hvor: Kungsbacka, Halland.
Hva: Festival for menneskerettigheter som streber etter å utfordre normer som begrenser mennesker, bekjempe all form for diskriminering og påvirke holdninger i positiv retning. Årets tema er «Hva er normalt?». I fire dager fylles Kungsbacka av en rekke aktiviteter, forelesninger, workshops, sceneprogram, utstillinger og mye mer. Festivalen ønsker å bidra til en følelse av fellesskap, felles ansvar og viktigheten av å stille opp for hverandre – uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra.
Les mer her

Göteborgsvarvet

Når: 20. mai.
Hvor: Göteborg, med start i Slottsskogen.
Hva: Med over 64.000 påmeldte løpere og en heiagjeng på over 200.000, er Göteborgsvarvet verdens største halvmaraton. Siden starten i 1980 har over 1,3 løpere vært med og sprunget gjennom Göteborg by.
Les mer her


Vikingmarked

Når: 20.-21. mai.
Hvor: Kvarndammsparken i Vetlanda, Småland.
Hva: Historisk marked i hjertet av Småland som byr på håndverk, mat og underholdning fra vikingtiden. Her blir det bueskyting-konkurranse, musikk, vikingbåt og vikingbar.
Les mer her

Skulptur i Pilane

Når: 20. mai-3. september.
Hvor: Tjörn, Vest-Sverige.
Hva: Årets skulpturutstilling i Pilane på Tjörn har fått navnet «Look» og er signert den britiske skulptøren Antony Gormley. Gormley er en av vår tids største kunstnernavn, med utstillinger og utsmykkinger verden over. I Pilane møter du dessuten et av Sveriges vakreste kulturlandskap med spor fra steinalderen, og Pilane gårdkafé byr på hjemmelagde spesialiteter.
Les mer her


UEFA Europa League Final

Når: 24. mai.
Hvor: Friends Arena, Stockholm.
Hva: Finalen i sesongens UEFA Europa League spilles på Friends Arena den 24. mai, med avspark klokken 20.45. Publikumskapasiteten er på 50.000, så her blir det stor fotballfest!
Les mer her


Konst runt Siljan

Når: 25.-28. mai.
Hvor: Siljansbygden, Dalarna.
Hva: Kunstnere i Siljansbygden åpner sine atelierer for besøkende. Kart og program vil bli publisert på hjemmesiden.
Les mer her


Leksands Medeltidsmarknad

Når: 25.-28. mai.
Hvor: Leksands Hembygdsgårdar, Dalarna.
Hva: Middelaldermarked med håndverk, god mat, narrer, musikk, ildshow, tryllekunstner, eventyrstund for barnog mye mer!
Les mer her


ÖtillÖ Swimrun

Når: 27.-28. mai.
Hvor: Utö, Stockholm.
Hva: Swimrun (konkurranse som består av både svømming og løping) på øya Utö i Stockholms skjærgård. Her konkurrerer man i lag på to og to som svømmer og løper totalt 75 kilometer.
Les mer her

Juni


Smaka på Stockholm

Når: 1.-6. juni.
Hvor: Kungsträdgården, Stockholm.
Hva: En av verdens største matfestivaler. Mellom 1. og 6. juni blir Kungsträdgården i Stockholm sentrum omgjort til en gastronomisk møteplass for alle mat- og drikkeinteresserte. Hit kommer flere av landets fremste kokker, restauranter og foodtrucks, og i år gjestes festivalen av blant andre Mathias Dahlgren, Frida Ronge og Tommy Myllymäki. Göteborgs stjernerestaurant Sjömagasinet og Korvkiosken fra Åre gjør gjesteopptredener i hovedstaden, i Culinary Theatre kan man være med å lage mat og på Chefs table sitter man til bords med kokken og spiser en smaksmeny sammen med 13 andre gjester. Nytt for året er et salgstorg der 30 av landets beste bakere og 40 mathåndverkere samles for å selge deilig bakst og mat.
Les mer her


Summerburst GBG

Når: 2.-3. juni.
Hvor: Ullevi, Göteborg.
Hva: Stor elektronisk musikkfestival som i år kan friste med artister som Tiesto og Eric Prydz på plakaten.
Les mer her


Skånes Matfestival

Når: 2.-4. juni.
Hvor: Brosärp, Skåne.
Hva: Matfestival som byr på mat, drikke og kulinarisk kunnskap fra hele Skåne på et og samme sted. Her kan du prøvesmake, spise, drikke, oppleve og oppdage. På festivalens ulike temaområder kan du møte mathåndverkere, firmaer, kokker og andre som på en eller annen måte jobber med mat og vil dele med seg av sin kunnskap og pasjon. Her finnes aktiviteter for alle; store og små, nybegynnere og «foodies».
Les mer her


ASICS Stockholm Marathon

Når: 3. juni.
Hvor: Stockholm.
Hva: Maraton som arrangeres for 39. gang. Her samles løpere fra hele verden for å springe de 42.195 meterne gjennom den vakre svenske hovedstaden før de går i mål på Stockholms Olympiastadion. Her venter en tøff utfordring for deltakerne og en folkefest for alle som befinner seg i byen.
Les mer her


West Pride

Når: 7.-11. juni.
Hvor: Göteborg.
Hva: Fargeglad kunst- og LHBT-festival, med over 500 regnbueflagg rundt om i byen, rundt 250 programpunkter, 200 frivillige og tusentalls besøkende. Til West Pride er alle velkommen og nesten alt har fri entré.
Les mer her


Summerburst Stockholm

Når: 9.-10. juni.
Hvor: Gärdet, Stockholm.
Hva: Utendørs elektronikafestival som trekker rundt 60.000 danseglade mennesker hvert år. I år står blant andre Justin Bieber og David Guetta på scenen, så her blir det trolig fullt!
Les mer her


Ljungby Berettarfestival

Når: 15.-18. juni.
Hvor: Ljungby, Småland.
Hva: Sveriges største fortellerfestival, som har blitt arrangert siden 1990. Her får man får ta del av spennende historier fortalt av de beste historiefortellerne. I år er temaet skogen – som en plass for arbeid, folketro, historier, ro, uro, glede og katastrofer. Det blir både morsomme, triste, rystende og erotiske historier, samt kurs, seminarer og utflukter.
Les mer her


Uddevalla Solid Sound

Når: 16.-17. juni.
Hvor: Uddevalla, Vest-Sverige.
Hva: Bohusläns største musikkfestival som for sjette året på rad byr inn til festlige dager i Uddevalla sentrum. Her blir det musikk, salte bad og strandliv i skjønn forening.
Les mer her


DreamHack Summer 2017

Når: 17.-20. juni.
Hvor: Elmia i Jönköping, Småland.
Hva: Verdens største digitale festival kommer til Jönköping to ganger i året, og i sommerutgaven holder den på døgnet rundt i fire dager. Arrangementet er en arena for e-sport, kunnskap, kreative konkurranser, musikk, foredrag, cos-play og mye mer.
Les mer her


OpenART

Når: 18. juni-10. september.
Hvor: Örebro.
Hva: OpenART er Skandinavias største biennale for samtidskunst i det offentlige rom, og i løpet av 12 uker i sommer finner den sted i Örebro. Hele byen blir da snudd på hodet, med innslag av samtidskunst fra hele verden som overrasker, fengsler og inspirerer. Besøkende har mulighet til å oppleve 100 kunstverk uten inngangsbillett, og kan i tillegg delta på aktiviteter, guidede visninger og pedagogiske program.
Les mer her


Midtsommerfeiring

Når: 23. juni.
Hvor: Rundt om i Sverige, og først og fremst i Dalarna.
Hva: Den tradisjonsrike svenske midtsommerfeiringen er en hyllest til den lyse årstiden. Det er på en måte oppskriften på den perfekte sommerfesten: På midtsommeraften (som i år faller på fredag 23. juni) kler svenskene seg opp i finstasen, pynter håret med blomster og samles for å spise god mat, synge og danse rundt maistangen. Feiringen finner sted rundt om i hele landet, men den mest tradisjonsrike finner du i Dalarna. Her inviteres både lokale og tilreisende til en fest med folkedrakter, maistang, spellemenn og dans. Vil dere tjuvstarte feiringen en dag i forveien, bør dere ta turen til Holens Bystuga i Orsa som byr på taler, tradisjonsrik mat, dans og leker – og ikke minst en av Siljanbygdens vakreste utsikter. På selve midtsommeraften er de heteste tipsene å ta seg til Gropen i Leksand – som har Sveriges aller største feiring, med over 20.000 feststemte deltakere, kirkekor og lokale musikere, eller til Gammelgården i Rättvik, hvor det blir kransebinding, musikk, leker, piknik og alt som hører med.
Les mer her

Midnattssolsrallyt

Når: 28. juni-1. juli.
Hvor: Rundt om i Småland med start og mål i Vimmerby.
Hva: En av Europas største rallykonkurranser som årlig trekker titusener av tilskuere. Årets utgave har Vimmerby som sentralarena, og en ny og fresh løype tar deltakerne gjennom 800 kilometer med variert landskap i Småland.
Les mer her


Putte i Parken

Når: 29.juni til 1. juli
Hvor: Karlstad
Hva: Sveriges skjønneste festival kommer tilbake med et herlig utvalg av musikk. Fri entré for alle.
Putte i Parken er Sveriges største turnerende festival. De første artistene kommer til å bli presentert i løpet av våren.
Les mer her

VM i Rallycross i Höljes

Når: 30/6-2/7
Hvor: Höljes, Värmland.
Hva: VM i Rallycross 2017 kjøres på Höljes motorbane. Dette er Rallycross på sitt beste! En fartsfylt konkurranse med hele verdenseliten i Rallycross. Folk strømmer til for å være med på dette tøffe arrangementet og man regner med ca 30 000 tilskuere.
Les mer her

The Tall Ships Races

Når: 30. juni-3. juli.
Hvor: Halmstad, Halland.
Hva: 30. juni starter den internasjonale seilregattaen for store skip; The Tall Ships Races i Halmstad, og avsluttes i Szczezin i Polen. I hver havn blir det flere dager med folkefest i kaia, med musikk, mat og opplevelser, og konkurransen samler rundt 100 fartøy fra rundt 20 land. Grunntanken med konkurransen er å skape kontakt mellom ungdommer fra ulike land og med ulik bakgrunn. Besetningen på fartøyene må nemlig bestå av halvparten ungdommer mellom 15-25 år, såkalte trainees, som ikke nødvendigvis har noen seileerfaring. Hvert år deltar mellom 3000 og 4000 trainees, og i 2007 var The Tall Ships Races nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid med å fremme internasjonal forståelse og vennskap.
Les mer her

Juli


Medeltidsdagar

Når: 1.-2. juli.
Hvor: Hallands Kulturhistoriska Museum og Varberg Fästning, Halland.
Hva: Bli med på en myldrende og fargesprakende middelalderopplevelse! Her kan dere oppleve riddere, musikanter, bueskyttere og narrer.
Les mer her


Western Weekend på High Chaparral

Når: 1.-3. juli.
Hvor: High Chaparral, Kulltorp i Småland.
Hva: For 13. året på rad arrangerer fornøyelsesparken High Chaparral Western Weekend. Her blir det ridning, pelsjegertreff og marked med westernutstyr for både hest og ryttere. Dere kan blant annet se High Chaparral Horse Show, som byr på westernridningens mest spennende og publikumsvennlige grener.
Les mer her

Falsterbo Horse Show

Når: 8.-16. juli.
Hvor: Falsterbo Horse Show Arena, Skåne.
Hva: Årets fest for hesteelskere i Skåne! Her møtes ride- og hesteentusiaster for noen herlige julidager fylt med hester og show. Her får du se verdensstjerner innen hopp og dressur, når rundt tusen hester og ryttere konkurrerer i ulike klasser. I tillegg kommer også utstillere, sponsorer og et stort publikum, så her blir det folke- og hestefest, show, sol og sommer!
Les mer her


Åmåls Blues Fest

Når: 6.-9. juli.
Hvor: Åmål, Vest-Sverige.
Hva: Internasjonal bluesfestival som har vokst til å bli Sveriges fremste siden starten i 1992. Her blir det musikk av høy kvalitet fra over 100 artister fra USA og Europa, pulserende stemning og dans på kveldene ved Vänerns vakre strand. I tillegg arrangeres det alt fra blues-golf til blues-trav.
Les mer her


2017 CEV Beach Volleyball Satellite

Når: 6.-9. juli.
Hvor: Mellbystrand i Laholm, Halland.
Hva: For første gang arrangeres to store, internasjonale volleyballturneringer i Sverige; deriblant dameturneringen CEV Beach Colleyball Satellite i Laholm. Turneringen finner sted på Sveriges lengste sandstrand, Mellbystranden, så her kan du kombinere strandliv med spennende underholdning. I tillegg til selve turneringen blir det masse gøy som skjer, deriblant aktiviteter for barn og livemusikk fra scenen.
Les mer her


Ironman

Når og når: 9. juli i Jönköping og 19. august i Kalmar, Småland.
Hva: En av verdens tøffeste triatlonkonkurranser som byr på en folkefest med fantastisk publikum fra morgen til kveld. Den 9. juli arrangeres konkurransen i Jönköping, hvor deltakerne svømmer i Vätterns klare vann og løping og sykling i det vakre landskapet i sentrale Jönköping.
Skandinavias første Ironman ble arrangert i Kalmar i 2012, og her går svømmebanen i Östersjön, sykkelbanen går blant annet over den 6 kilometer lange broen over til sødre Ölands verdensarv, og løpebanen går igjennom sentrale Kalmar med mål på Stortorget. I år har Ironman Kalmar 40 kvlikplasser til Ironman World Championships i Kailua-Kona på Hawaii.
Les mer her

Unnarydsdagen

Når: 12. juli.
Hvor: Unnaryd i Hylte, Halland.
Hva: Hylte kommunes største arrangement, med stort marked og massevis av aktiviteter. Her blir det lokal shopping, servering, utstillinger, guidede turer og musikk.
Les mer her


Victoriadagen

Når: 14. juli.
Hvor: Borgholm på Öland, Småland.
Hva: På Ölands nasjonaldag, den 14. juli, fyller Sveriges kronprinsesse Victoria 40 år, og det skal feires på Öland. Da kommer Victoria, mannen prins Daniel, kongen og dronningen, og det bys på et velfylt underholdningsprogram og flere dager med arrangementer, som Victoriamässen, Victoriagolfen og Victorialoppet.
Les mer her

Kristinehamns Bluesfest

Når: 14. & 15. juli.
Hvor: Kristinehamn, Värmland.
Hva: Fengende musikk i to dager på Ölme Diversehandel i Kristinehamn. Bluesfesten byr på artister som Lisa Lystam Family Band, BB And The Blues Shacks med fler.
Les mer her


Wheels & Wings

Når: 14.-15. juli.
Hvor: Falkenbergs Motorbana, Halland.
Hva: Et av Sveriges største biltreff. Her blir det både cruising gjennom Falkenberg sentrum, utstilling av veteranbiler og show. En folkefest for hele familien!
Les mer her


Svenska Dansbandsveckan

Når: 16.-22. juli.
Hvor: Malung, Dalarna.
Hva: Helt siden 1986 har tusentalls av danseglade skandinavere strømmet til Malung og den Svenske Dansbndsveckan. Her byr 82 danseband opp til dans på seks dansebaner – med plass til 50.000 besøkende. Dette er faktisk verdens største dansebandsuke, og det svirrer av folk som vil svinge på svansen fra både Sverige, Norge, Danmark, Finland og Tyskland.
Les mer her


Skistar Swedish Open & Ericsson Open

Når: 16.-30. juli.
Hvor: Båstad, Skåne.
Hva: Tennisverdens toppspillere møtes i Båstad for å gjøre opp i det som er den fjerde eldste Grand Prix-turneringen i verden; Skistar Swedish Open (16.-23. juli). Båstad er Sveriges tennismekka, og Skistar Swedish Open har blitt stemt frem som den mest populære tenniskonkurransen i verden. Den 23. juli fortsetter tennisfesten i Båstad med Ericsson Open for kvinnene.
Les mer her


SummerSmash Festival

Når: 17.-30. juli.
Hvor: Tylösand i Halmstad, Halland.
Hva: I juli blir det 14 dager med strandvolleyball-fest i sommerbyen Halmstad. Her kan dere se Sveriges beste strandvolleyballspillere i aksjon, spille selv med coaching i verdensklasse, spise og drikke på uteserveringene, bli med på after beach med livemusikk, og more dere på Beachvolleyfesten – der det blir volleyballturnering med utkledning og prisutdeling, DJs og fest på Leffes Night Club ut i de sene nattetimer. I tillegg blir det skateboard-ramp på stranden, junior camp og mulighet til å teste stand up paddle board.
Les mer her

Hallifornia

Når: 20.-22. juli.
Hvor: Varbergs Fästning, Halland.
Hva: Festival som byr på actionsport, musikk, mat, fest og herlig samvær. Visjonen er å løfte kulturen i Varberg og Halland, som omfatter både vann-, street- og actionsporter, dans, yoga, musikk og utfordringer. Dette er med andre ord festivalen for de kreative og dem som er nysgjerrig og vil teste noe nytt.
Les mer her


Tingsryds Marknad

Når: 24.-25. juli.
Hvor: Tingsryd, Småland.
Hva: Tradisjonelt marked som har blitt arrangert i over 100 år. Her kan du gjøre kupp i mer enn 300 boder som tilbyr alt fra håndverk til godteri, besøke tivoliet som byr på underholdning for alle aldre, og spise godt og kose deg i mylderet av folk – for markedet lokker nemlig over 35.000 besøkende.
Les mer her


Korrö Folkmusikfestival

Når: 24.-30. juli.
Hvor: Korrö, Småland.
Hva: Pittoresk festival med fokus på nærhet til musikken og naturen, omringet av skogen og historiske bygninger. Her får dere servert både tradisjonell og moderne musikk som er inderlig, drømmende og poetisk, men også fartsfylt, glødende og gledefylt. Festivalen byr med andre ord på noe for enhver smak. Og i tillegg til å lytte til musikken, finnes det også god mat, dans og bademuligheter.
Les mer her


Classic Car Week

Når: 28. juli-4. august.
Hvor: Rättvik, Dalarna.
Hva: Sveriges største biltreff for hele familien. Under en hel uke bys det på alt fra markeder og ryggekonkurranser til drive-in-vielser, cruising og en rekke fine veterankjøretøy. Hit kan dere enten dra på dagstur eller bli hele uka for å være med på folkefesten og spane på over 10.000 biler.
Les mer her


Stockholm Music & Arts

Når: 29.-31. juli.
Hvor: Skeppsholmen, Stockholm.
Hva: Festival som byr på kunst og musikk på kulturøya Skeppsholmen. I år blir det musikk fra blant andre Ms. Lauryn Hill, Patti Smith, Michael Kiwanuka og Cat Power, og kunst fra Yayoi Kusama. Her er alt er lagt til rette for å nyte musikk, kunst, mat og samvær i byens urbane skjærgårdsmiljø.
Les mer her

August


Ystad Sweden Jazzfestival

Når: 1.-6. august.
Hvor: Ystad, Skåne.
Hva: I august går Ystad Sweden Jazzfestival av stabelen og fyller en av Skånes vakreste byer med musikk. Festivalen omtaler seg selv som «verdens beste og minste jazzfestival», og tiltrekker seg mange internasjonale artister og jazzfantaster.
Les mer her


Uport Musikkweekend

Når: 3.-5. august.
Hvor: Ulricehamn, Vest-Sverige.
Hva: 3.-5. august samles Sveriges musikkelite i Ulricehamn. Her blir det herlige melodier og en folkefest med Bryggan og Åsundes strand som kulisser.
Les mer her

Arvika Hamnfest

Når: 3.-5. august.
Hvor: Arvika, Värmland.
Hva: Opplev Värmlands herligste musikkfest i Sveriges innerste havn i Arvika. Torsdag 3. august gjester Per Gessle med sin sommerturné "En vacker kväll. Sommarturné 2017." Aktuelle artister publiseres fortløpende.
Les mer her


Change Music Festival

Når: 3.-6. august.
Hvor: Kungsbacka, Varberg og Tjolöholm, Halland.
Hva: Kammermusikkfestival med kjente musikere i det Hallandske kystlandskapet. Her blir det unike kunstinstallasjoner og uforglemmelig musikk av høyeste kvalitet.Les mer her


Musik- & Motorfestivalen

Når: 5.-13. august.
Hvor: Älvdalen, Dalarna.
Hva: Populær festival fylt med musikk og motoraktivitet for alle aldre. Årets program vil snart bli tilgjengelig på hjemmesiden.
Les mer her


Way out West

Når: 10.-12. august.
Hvor: Slottsskogen, Göteborg.
Hva: Musikkfestival I Göteborgs grønne lunge, Slottsskogen. Her blir det film, kunst, design og deilig mat – men først og fremst konserter med dagens og morgendagens største stjerner fra tidlig på dagen til sent på kveld. I år står blant andre Major Lazer, Lana Del Rey, Oskar Linnros, Pixies og Young Thug på plakaten. Og når festivalen slukker lysene, fortsetter festivalnettene på noen av byens utesteder gjennom klubbprogrammet Stay out West.
Les mer her


Malmöfestivalen

Når: 11.-18. august.
Hvor: Malmö, Skåne.
Hva: Årets folkefest i Malmö! Festivalen besøkes årlig av rundt 1,4 millioner mennesker og er Skandinavias største opplevelsesfestival i bymiljø – som dessuten er gratis for alle. Her fylles gater og torg av konserter, matopplevelser, konkurranser, dans, tivoli, teater og underholdning, og det blir et mylder av dufter og smaker fra alle verdenshjørner. Festivalen prioriterer likestilling og miljø, og er derfor den eneste festivalen i Sverige som har fått utmerkelsen «A Greener Festival».
Les mer her


Dalsland Kanot Maraton +

Når: 12. august.
Hvor: Fra Baldersnäs Herrgårds gästhamn i Dals Långed til Bengtfors Gästhamn, Vest-Sverige.
Hva: Kanokonkurranse der man padler 55 kilomter fjennom fire mektige innsjøer. Her deltar både mosjonister og elitepadlere, og etter maratonen blir det «After Canoe» der deltakere og publikum møtes for å dele sine opplevelser og nyte av feststemningen.
Les mer her


Cykelvasan 90

Når: 12. august.
Hvor: Start i Sälen og mål i Mora, Dalarna.
Hva: Hele det tradisjonelle Vasaloppet på 90 kilometer, bare på sykkel. Løpet byr på en skikkelig utfordring, og kjøres på både skogsvei, grus og asfalt.
Les mer her


Göteborgs Kulturkalas

Når: 15.-20. august.
Hvor: Göteborg.
Hva: En av Nordens største kulturfestivaler som går av stabelen i august hvert år. Göteborgs gater og torg forvandles til festplasser der de besøkende kan fråtse i et rikt tilbud av kultur; opera, kunst, musikk, karneval, gateteater, håndverk, litteratur og film. Her blir det over 1200 aktiviteter med fri entré for alle aldre.
Les mer her


Stockholm Kulturfestival & We are Sthlm

Når: 15.-20. august.
Hvor: Stockholm.
Hva: I slutten av august fylles den svenske hovedstaden med musikk, kunst, litteratur, dans, mote, mat, yoga, film– og mye mer! We Are Sthlm er en ungdomsfestival i Kungsträdgården for dem mellom 13 og 19 år, imens Stockholms Kulturfestival tilbyr noe for alle aldre – og begge festivalene har fri entré. Årets program holder på å ta form, og temaet er India. Det er første gang festivalen har et tema utenfor Europas grenser, og festivalen vil i år gi dufter og farger av både moderne og tradisjonsrik indisk kultur.
Les mer her


Jönköping Marathon & Halvmarathon

Når: 18.-19. august.
Hvor: Jönköping, Småland.
Hva: I august har du mulighet til å løpe gjennom Jönköpings herlige bydeler og heies fram av et fantastisk publikum når det arrangeres maraton (42.195 meter) og halvmaraton (21.097 meter). Dagen før, den 18. august, blir det dessuten arrangert et minimaraton for barn, så her kan hele familien utfordre seg selv og kjenne løpeglede.
Les mer her


Rapha 12 Hills

Når: 19. august.
Hvor: Jönköping, Småland.
Hva: Sykkelkonkurranse der man bestiger 12 klassiske stigninger på sykkel rundt Jönköping. Her sykler deltakerne i lag på to og to og konkurransen er nesten lagt opp som en skattejakt: lagene navigerer selv valgfritt mellom de ulike bakkene, og har med seg stempelkort som må stemples på toppen av hver bakke. Få regioner i Skandinavia tilbyr så fantastiske bakketopper å bestige og så vakker natur som i Jönköping. Den korteste ruta er ca. 160 kilometer, med topper som strekker seg fra 2,5% til 16% stigning i snitt – på en totalhøyde på ca. 2200 meter.
Les mer her


Ultravasan 90

Når: 19. august.
Hvor: Start i Sälen og mål i Mora, Dalarna.
Hva: Løpevarianten av skirennet Vasaloppet, hvor deltakerne løper de 90 kilometerne fra Sälen til Mora. Her er det duket for løping på både grus, sti og asfalt – forbi myrer, bekker og trær. En real utfordring som krever at man har super kondis og utholdenhet av rang.
Les mer her


Kungsbacka River

Når: 19. august.
Hvor: Kungsbacka, Halland.
Hva: Kungsbacka River er en av Sveriges eldste padlekonkurranser som i mange år har lokket både proffe og hobbypadlere. Løpet går over 22 kilometer i Sundsjän og Stensjön, Kungsbackafjorden og Kungsbacjaån, med mål i Kungsbacka sentrum. Her er det minst like underholdende å være publikummer som det er å være deltaker.
Les mer her


Urban Summer Festival

Når: 19.-20. august.
Hvor: Teaterparken i Kungsbacka, Halland.
Hva: Festival fylt med morsomme, actionfylte aktiviteter for hele familien. Her blir det blant annet mulighet til å teste aktiviteter som skateboard, slakk line, trampoliner, Stand Up Paddleboard, parkour, ansiktsmaling og perling av armbånd.
Les mer her


Midnattsloppet

Når og hvor: 19. august. i Stockholm, 26. august i Göteborg, og 2. september i Malmö.
Hva: Løp på 10. Kilometer i bymiljø, omkranset av samba og underholdning langs hele banen. Det som gjør Midnattsloppet ekstra spennende er den sene starttiden som byr på en helt spesiell stemning. Hvert år stiller mange tusen deltakere og et fantastisk publikum som heier dem fram til mål.
Les mer her


Eksjö Flygdag

Når: 20. august.
Hvor: Norra Smålands Flygklubb i Eksjö, Småland.
Hva: Flydag som går av stabelen hvert fjerde år og trekker rundt 10.000 besøkende. Her blir det et velfylt flyprogram i luften, utstillinger og markedsaktiviteter.
Les mer her


EM i ridesport

Når: 21.-27. august.
Hvor: Ullevi, Heden og Slottsskogen i Göteborg.
Hva: I august er det duket for en hel uke med hestefest i Göteborg, når EM i ridesport går av stabelen. Her samles 300 av Europas beste ryttere og kusker for å gjøre opp om medaljer i sprangridning, dressur, para-dressur og kjøring i firspann. I tillegg til deltakerne, medvirker 590 hester, 4000 akkrediterte, 700 frivillige og et herlig publikum, så dette kommer utvilsomt til å bli en folkefest!
Les mer her


Alliansloppet

Når: 23.-26. august.
Hvor: Trollhättan, Vest-Sverige.
Hva: Verdens største konkurranse på rulleskøyter, som siden oppstarten i 2007 har utviklet seg til å bli en folkefest for så vel mosjonister som for rulleskøyteeliten. Løpet kjøres på en bane på 16 kilometer som passer for alle, og man kan velge mellom distansene 16, 32 eller 48 kilometer.
Les mer her


Tjörn Triathlon

Når: 26. august.
Hvor: Tjörn, Vest-Sverige.
Hva: En av Sveriges største triatlon som i år feirer 10-årsjubilueum. Her blir det 90 kilometer sykling, 1900 meter svømming og 21 kilometer løping, og man kan konkurrere på middeldistanse, sprint, som lag eller i klasser for atleter med funksjonshindringer. Og dagen etter, den 27. august, blir det Kids Race, med 10 meter svømming, 100 meter sykling og 100 meter løping for alle barn over 3 år.
Les mer her


Bagheera Fjällmaraton Sälen

Når: 26. august.
Hvor: Sälen, Dalarna.
Hva: Traileventyr for deg som liker opplevelser, løping og vakker natur. Du velger mellom å løpe 42, 21 eller 10 kilometer, og uansett hva du velger blir det løperutfordringer deluxe. Langs fjellsider, stier og gangbroer utfordres du av naturen fram mot mål ved Experium i Lindvallen. Barna kan dessuten delta i «Barnens Fjällmaraton».
Les mer her


Vattenfall World Triathlon Stockholm

Når: 26.-27. august.
Hvor: Stockholm.
Hva: Sveriges største triatlonkonkurranse. Her svømmer, sykler og løper man i hjertet av Stockholm foran tusenvis av publikumere.
Les mer her


September


Popaganda

Når: 1.-2. september.
Hvor: Eriksdalsbadet, Stockholm.
Hva: Urban musikkfestival som i hovedsak tiltrekker seg unge fest- og musikkglade mennesker. I år står blant andre Alt-J og Two Door Cinema Club på plakaten.
Les mer her


Icebug Xperience

Når: 1.-3. september.
Hvor: Sotenäs, Vest-Sverige.
Hva: Spektakulært vandring- og terrengløp på totalt 75 kilometer som går over tre dager i kystlandskapet i Bohuslän, langs hav, klipper, urørte skoger og på smale veier blant gamle fiskevær. Løpet er delt inn i tre kategorier: En gå-gruppe for dem som ønsker ekstra tid til å nyte naturen, en løpe-gruppe, og en kombinert gå- og løpegruppe for dem som vil ha variasjon. Noe av det som gjør IcebugX unikt er at arrangementet inkluderer både trening, overnatting og mat. Ramsvik Stugby & Camping fungerer som offisiell «race village», så her bor, spiser og omgås arrangører, funksjonærer , løpere og vandrere fra hele verden – med havet som nærmeste nabo. Nytt for i år er at det vil bli satt opp en «Camp Norway» for i underkant av 100 deltakere i samarbeid med Runners World.
Les mer her og her


Tjejmilen

Når: 2. september.
Hvor: Stockholm.
Hva: Sveriges største event for bare jenter! Her samles tusenvis av jenter for 34. året for å løpe 1 mil sammen. Løypa passerer mange kjente besøksmål, som byens høyeste bygning Kaknästornet, vakre Djurgården, Rosendals Slott, Nordiska Museet, Gröna Lund og Skansen, før den ender på Gärdet. Denne dagen kommer hele Stockholm til å vibrere av kvinnekraft!
Les mer her


Klarälvdalen Challenge

Når: 2. september
Hvor: Branäs, Värmland
Hva: Gjør deg klar for Klarälvdalen Challenge - Skandinavias lengste kanokonkurranse på en dag! Delta selv eller still opp med et stafettlag. Padle på Klarälven fra Branäs til Byns Camping i Ekshärad. En skikkelig utfordring både for elite og mosjonister. Konkurransen er åpen for både singel- og dobbeltkanoer samt kajakk.
Les mer her


Sthlm Bike

Når: 3. september.
Hvor: Stockholm.
Hva: Sykkelløp for alle, som har som visjon å løfte Stockholm som sykkelby.
Les mer her


No Limit Street Art Festival

Når: 3.-10. september.
Hvor: Borås, Vest-Sverige.
Hva: Streetart-festival som inviterer kunstnere fra hele verden til å delta i forvandlingen av det offentlige rommet og skape et gigantisk utendørsgalleri. Festivalen byr på alle typer gatekunst – fra veggmalerier til skulpturer og installasjoner, og kunstnerne får helt frie tøyler.
Les mer her


MAT 2017

Når: 8.-9. september.
Hvor: Växjö i Småland.
Hva: MAT er årets store matopplevelse! Det store matmarkedet byr på produkter fra over 100 produsenter og mathåndverkere – de fleste fra Småland, men også fra andre steder i Sverige. I tillegg arrangeres det både seminarer og workshops. Her står økologiske og nærproduserte råvarer i fokus, og arrangementet lokker årlig rundt 50.000 besøkende.
Les mer her


Sweden Outdoor Festival

Når: 16.-17. september.
Hvor: Billingen i Skövde, Vest-Sverige.
Hva: Festival som byr på ulike utendørsaktiviteter, forelesninger, konkurranser, utstillinger og Sverigemesterskap i utendørs matlaging.
Les mer her


Velkommen til Sverige!


Anbefalte aktiviteter