Surstrømming og semlor

Typisk svensk mat

Del artikkelen her

Både surstrømming og svensk semla er typisk svensk mat. Her gir vi deg litt mer informasjon om de to godsakene.

Svensk semla

Semla er de berømte bollene som det skjæres ut et topplokk av, og som deretter fylles med mandelmasse og massevis av krem før lokket dyttes forsiktig på igjen. Med et dryss av melis til slutt. Tradisjonelt spises bollene kun dagen før fasten, men i Sverige nyter bollenarkomane dem daglig fra jul og helt frem til påske.

Hvor:
Du finner semlor i hvert eneste bakeri og kafé med respekt for seg selv. Og overalt ellers hvor de har sansen for det søte liv.

Hvem:
I Sverige fins det Semlanarkomane som elsker bollene og spiser dem daglig. Men du finner også tradisjonalister som kun spiser dem i helgene, og også ekte tradisjonalister som bare spiser dem på selve Fetetirsdag.

Hvordan spise semlor slik en svenske gjør det:
Start med å ta av lokket. Bruk det til å skyfle opp noe av den deilige kremen. Fortsett med resten av bollen. Det fins de som bare trykker den inn i munnen med hendene. Og så fins det selvsagt dem som bruker gaffel. Bohemene spiser den med skje. Og vi turister – vi spiser den lett forvirret. Tradisjonalistene bestiller semlor i en bolle med varm melk. Her fins det altså fremgangsmetoder å velge mellom.


Surstrømming

Aldri har vel en fisk luktet så til de grader vondt, og samtidig smakt så godt. Den lille silden fra Østersjøen blir fanget om våren, saltet og lagt til side for å gjære inntil den legges i en tinnboks. En måned senere fins den for salg i restauranter og i butikker. Gjæringsprosessen fortsetter i boksen, og dermed strutter den nesten når du kjøper den. Selve duften er bitter, mens smaken er rund og likevel pikant samtidig som du virkelig legger merke til syren.

Hvor:
Utendørs er best. Alltid.

Hvem:
Tradisjonstro svensker, matelskere og eventyrlystne turister.

Hvordan spise surstrømming slik en svenske gjør det:
Ettersom det er et visst trykk inne i tinnboksen, kan du åpne den i et vannbad. Vask den, sløy den, og pakk den i smurte brød (en type søt flatbrød) med skiver av mandelpoteter og løkterninger. Suppler med øl, snaps og masse venner.

Velkommen til Sverige!

Anbefalte aktiviteter