Historisk havneby

Ystad

Del artikkelen her

Ystad har mer enn en av Sveriges fineste strender. Her finner du vakre bindingsverkshus, unike spesialforretninger og antikvariater, et av Sveriges mest moderne spa pluss et hyggelig utvalg museum. Kort og godt småbysjarm!

Ystads bindingsverkshus fra middelalderen

Du kan ikke unngå å se dem – de karakteristiske bindingsverkshusene som viser at Ystad hadde sin storhetstid i middelalderen. Sild var det som gjorde byen rik, og når du spaserer gjennom sentrumsgatene er de flanket av hundrevis av sjarmerende gamle steinhus og bindingsverkshus som stammer fra denne tidsperioden.

Sct. Maria Kirke – fascinerende attraksjon for barn

Sct. Maria Kirke ligger på Stortorget i sentrum, og den eldste delen av kirken stammer fra 1200-tallet. Her fins skatter fra senere tid også. Blant annet alterskapet med malerier fra 1400-tallet, prekestolen med Christian IV sitt monogram og alteret i barokkstil. Barnas favoritt er imidlertid figuren av en vekter som blåser i luren hvert kvarter mellom 21.15 og 01.00 på natten. I middelalderen hadde de fleste større byene en vekter som gikk natterunder og advarte innbyggerne mot farer, angrep og brann.


Velg og vrak mellom varierte museum

Ystad har massevis av naturområder som egner seg supert for pikniker og sykleturer. Og vil man vil ha avveksling, står museene i kø. Ystad Bymuseum er en del av Gråbrødre Kloster, og her får man vite mer om fransiskanermunkene som grunnla klosteret år 1267 og ble jaget bort under reformasjonen. Ystads Kunstmuseum har en imponerende samling verker fra 1800- og 1900-tallet laget av danske og sydsvenske kunstnere, men også løpende utstillinger med samtidskunst. Byens Militærmuseum gir supert innblikk i byens militære historikk.


Guideturer i Kurt Wallanders fotspor

Ystads filmmuseum heter Cineteket og her kan folk i alle aldre kose seg med massevis av artige aktiviteter. Det er spilt inn 75 filmer i Ystad siden 2004, og de mest kjente er de om detektiven Kurt Wallander. Er du ekstra interessert, arrangeres det guidede turer der du får oppleve de mest ikoniske stedene i filmene.


Ferieparadis med strender, gjestehavn og spa

Kurstedtradisjonene sitter i Ystads ryggmarg, og spaserer man langs vannet dukker det opp idylliske gjestehavner, fiskeleier og restauranter underveis. Selve drømmestedet å overnatte, er Ystad Saltsjöbad. Det åpnet i 1897, og er et av Sveriges mest moderne spa. Med en atmosfære som minner om den franske riviera og plassering bare 20 meter fra havet og en 4 mil lang sandstrand, er dette et once in a lifetime hotell å tilbringe ferien på.

Velkommen til Skåne!

Anbefalte aktiviteter