Masse å velge mellom

Museer i Gøteborg

Del artikkelen her

Gøteborg er en kompakt by som med sine brede avenyer, gater og torg gir deg storbyfølelse på et blunk. Byens museer ligger i gangavstand fra hverandre, og de fleste har utmerkede restauranter og kafeer og kule museumsbutikker.


Lyst til å besøke et museum i noens leilighet? Dra til et underjordisk luftfartsmuseum? Kom til Gøteborg for å oppleve museum innen kunst, kultur, historie, biler, kameraer og masse mer.

Fisk og luftfart

La oss starte i det små. De som er interessert i vintage, interiør og design, bør sette kurs mot Kortedala Museum for å se hvordan et ungt par kunne bo i Gøteborg på tiden 1955 – 1966, i en rekonstrueret typisk 2-roms leilighet. For mange er det en rejse tilbake til en tid de fortsatt husker.

Den som er opptatt av luftfart, skal definitivt dra til Aeroseum, som var et hemmelig militært område under den kalde krigen. Museet er plassert i en gigantisk underjordisk hangar som er hugget ut av fjellet. Her får du lære masse om luftfartshistorikk, kan være pilot i førersetet i et jagerfly og du kan til og med få prøve deg i en helikoptersimulator.

Kunst, fotografi og design

Er kunst, fotografi og design din greie? Da skal du starte med å besøke Göteborgs Konstmuseum som har tre stjerner i Michelinguiden og ligger ved Götaplatsen. Her finner du nemlig verdens flotteste samling av nasjonalromantisk kunst signert skandinaver på slutten av 1800-tallet. Nyt verker av Edvard Munch, Anders Zorn og Carl Larsson. Foruten dette, fins det også kunst her fra til sammen fem århundrer – blant annet av Picasso, Rembrandt og Rubens. Kunstmuseet deler denne vakre bygningen i nyklassisk stil med Hasselblad Center. Hit skal du gå for å titte på svenske og internasjonale fotografers arbeid – vit at det arrangeres fem ulike fotografiutstillinger her hvert år.

Rett rundt hjørnet for disse to museene ligger Röhsska Museum, som noen foretrekker å kalle for det svenske museet innen mote, design og dekorasjon. Vi holder oss til Röhsska. Hit skal du gå for å oppleve en solid dose med hovedsakelig svensk og europeisk håndverk, kinesiske og japanske materialer og for et skikkelig innblikk i moderne svensk, nordisk og europeisk kommersiell og industriell design.

Gøteborgs historikk og verdens kulturer

Vil du vite hvordan folk levde der hvor Gøteborg ligger i dag, for 12.000 år siden? Eller hvorfor og hvordan byen ble planlagt og bygget av nederlendere? Da skal du besøke Göteborgs Stadmuseum for å få svar og innblikk, pluss masse informasjon om Göteborgs historie og kultur. Dette museet rommer også Sveriges eneste ekte vikingskip.

To av Gøteborgs nyere museum er Universeum og Världskulturmuseet.

Universeum er et vitenskapssenter som kombinerer vitenskap, teknologi og eventyr i en spennende bygning som er tegnet av Gøteborgs egen internasjonale stjernearkitekt, Gert Wingårdh. De 7 etasjene i Universeum byr på 10 forskjellige avdelinger, blant annet: Regnskogen, Akvariehallen, Rymden, Teknoteket og masse mer. Barna elsker dette stedet!

Världskulturmuseet ligger i en annen storslått og meget omtalt moderne bygning som er tegnet av London-arkitektene Cécile Brisac og Edgar Gonzalez. Museet har et ambisiøst og variert program med dynamiske og spennende utstillinger fra hele verden. Det bys på opplevelser for alle sanser.


Les om flere museer i Gøteborg

Velkommen til Gøteborg!

Anbefalte aktiviteter