Vi gir deg 10 tips for en herlig høstferie i Sverige!

Våre beste tips

Del artikkelen her

Høstferien kommer gjerne like brått på hvert eneste år. Derfor er det beleilig at det er enkelt å finne på noe – uten at det verken krever mye planlegging eller lang reisevei. På den andre siden av svenskegrensa er det duket for underholdning og aktiviteter både ute og inne når den norske høstferien går av stabelen i uke 40 og 41.

Tips #1: Sveriges største høstfest

Den 27. september – 1. oktober bør man besøke Öland i Småland og delta på Ölands Skördefest.

Ölands Skördefest er Sveriges største høstfest, med 900 aktiviteter over hele øya Öland. Lokale gårder, butikker, restauranter og produsenter slår opp dørene og frister med nyhøstede herligheter, og hele Ölands næringsliv er med på å skape et myldrende kulturliv. Her blir det kunstnatt, ildskulpturer, fyrverkeri, dukkeparade, gresskar, utstillinger – og mye mer.

Les mer her

 

Tips #2: Tjuvstart Halloween-feiringen på Liseberg

Bli med på Halloweenfering i Liseberg i Göteborg 13. oktober – 5. november.

Fornøyelsesparken Liseberg slår opp portene til årets Halloween-feiring allerede (og passende nok) fredag den 13. oktober. Da fylles hele parken med alt fra fanteri og godteri, til skumle skrekkhus og lysskye figurer. I tillegg stiller Liseberg med mange Halloween-åpne karuseller og nervepirrende berg-og-dalbaner, så her blir det med andre ord skrekkblandet fryd for både store og små!

Les mer her

NB: merk at Liseberg har begrenset åpningstid under Norges høstferie, uke 40 og 41.Tips #3: Bli kjent med skogens konge

Besøk Smålandet Gård som ligger i Markaryd i Småland. Det er åpent daglig fram til 29.oktober 2017.

Smålandet Gård kan skilte med en helt unik elgsafari, der dere kommer tett på skogens konge via egen bil eller et lite tog. Dere kjører på en tre kilometer lang slingrende skogsvei, inntil et stort elghegn og en bisondal, slik at dere kan betrakte skogens konge og amerikanske bisonokser på nært hold. Dette er den eneste elgeparken i Sverige som er bygd sånn at besøkende kan oppleve elgene i sitt naturlige miljø fra egen bil. Elgene her er dessuten godt vant med biler og toget, og blir ikke skremt av det slik de kan bli av fotgjengere.

Les mer her 


Tips #4: Spennende museumsopplevelser for de minste i Stockholm

Besøk Vasamuseet og Tekniska Museet på Djurgården i Stockholm, som har åpent daglig i høstferien.

Vasamuseet og Tekniska Museet i Stockholm kan begge friste med spennende, interaktive aktiviteter for barn i høst. «Segla ett skepp» er en ny del av Vasamuseet – museet som rommer skipet som sank i Stockholms havn på sin jomfrutur i 1628 og i dag er verdens eneste bevarte skip fra 1600-tallet. «Segla ett skepp» er et spill som kombinerer analog og digital interaktivitet og oppfordrer til samarbeid: Barna må først hale opp ankeret, så sette seil og navigere skipet riktig, før det kan seile av gårde.

Tekniska Museet kan på sin side skilte med utstillingen Winter Games, der hele familien kan prøve seg på vintersportsaktiviteter som skiskyting, skihopp, kunstløp, snowboard, styre en bob, bygge en iglo, klatre opp et isberg, prøve seg som sportskommentator og delta på sportsquiz. Underveis lærer man en hel del om hva som kreves for å lykkes i de ulike grenene, og sjansen er stor for at det blir ekstra gøy å se på vintersport i ettertid.  

Les mer om «Segla ett skepp» her og om Winter Games her

Og når du først er i Stockholm, anbefaler vi varmt et besøk på Tom Tits Experiment, et fantastisk opplevelsessenter som har fokus på naturvitenskap og teknikk gjennom lek og eksperimenter. Les mer her

Tips #5: Liv og røre på Gotland

Legg et besøk til Visby på øya Gotland i perioden 6.-8.oktober.

Visbydagen og Kultur i natten er blant høstens høydepunkter på Gotland! Da er det nemlig duket for et fullspekket program i middelalderbyen Visby, til glede for både store og små. Besøkende kan blant annet kose seg med shopping, høstmarked med lokal mat og lokalt håndverk, tivoli, loppemarked, utstillinger, vandring i verdensarven, forelesninger, motevisninger, dans og musikk.  Dette er med andre ord en god mulighet til å oppleve den historiske byen og resten av den naturskjønne øya imens bakken ennå er bar.   

Les mer her   

 

Tips #6: Sykkelferie i Västsverige

Planlegg en sykkeltur i Bohusläns skjærgård og Sjuhärad i Västergötland, Västsverige denne høsten. 

Marka og skjærgården er fortryllende om høsten – når løvet skifter farge og luften er skarp og deilig. Flere steder i Västsverige byr på supre sykkelforhold, hvor dere kan kombinere severdigheter, mosjon og en piknik i avslappende omgivelser. Foretrekker dere å sykle langs kysten, har blant annet Salt & Sill på Klädesholmen en sykkelpakke som inkluderer overnatting på det som er Sveriges første flytende hotell og en sykkelrute på sjarmerende, havsnære småveier. Her triller dere forbi fantastiske Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn med gallerier og små butikker, det historiske gravfeltet Pilane og Tolleby Tjärn, og kan nyte natur og kultur i skjønn forening.

Vil dere ferdes i enda roligere terreng, er Sjuhäradsrundan i Boråsregionen perfekt for barnefamilier. Her er nemlig sykkelveiene bilfrie, flate og barnevennlige, og går langs innsjøer, dype skoger, et rikt naturliv – fra Borås via Ulricehamn og Tranemo til Svenljunga. Dere velger selv om dere vil legge ut på en dagstur eller sykle hele runden på 15 mil. Det finnes flere overnattingsmuligheter langs ruta, og dere bor bra på blant annet Skotteksgården Camping & Stugby, Hofsnäs Herrgård og Torpa Stenhus. Underveis passerer dere også Hofsnäs lilla saluhall, Torpas gårdsbutik og  Limmared – som byr på deilig mat på Limmareds Wärdshus, skatepark og secondhand-butikker. Og vel framme i Svenljunga kan dere besøke Bynanders motormuseum og avslutte turen med et bad og badstuebesøk på Moga Fritid.

Les mer om sykkelpakken på Salt & Sill her, og om Sjuhäradsrundan her

 

Tips #7: Hopp og sprett og tjo og hei

Besøk den helårsåpne trampolineparken Yoump i Borlänge i Dalarna.

Yoump i Borlänge er en splitter ny trampolinepark for barn og voksne som vil ha det gøy sammen – og få fysisk aktivitet med på kjøpet! Her finner dere blant annet en stor bane med 37 trampoliner, ballsport med hopp, foampit og BigAirBag hvor man kan lande mykt etter å ha testet triks i lufta, slakk line, og en battlebeam der dere kan utfordre hverandre på samme måte som gladiatorer.

I tillegg til den nye parken i Dalarna, har Yoump også trampolineparker i Örebro, Västerås og Linköping. 

Les mer her

 

Tips #8 Besøk Sveriges største badeland

Hele året er det mulig å besøke Gustavsvik Lost City i Örebro. Ute begynner det å bli mørkt og kaldt, men inne på Sveriges største badeland, Lost City, er det deilig temperatur og tropisk stemning hele året!

Her kan ungene boltre seg blant palmer, fossefall, mystiske ruiner, klatrevegg, bølgebasseng, boblebad og hele seks heftige sklier – deriblant den over 200 meter lange Treasure Hunter! For de minste finnes det et bade-lekeland med minisklier, og i tilknytning til bassenget ligger både relaxavdeling og en asiatisk restaurant. Vil dere bli over natten, ligger den 5-stjerners campingplassen Gustavsvik rett ved siden av. 

Les mer her 

 

Tips #9: Fartsfylt ferie

Besøk Kungsbygget Äventyrspark, Våxtorp i Halland som har åpent lørdag og søndager fram til 15.oktober.  

På Hallandsås, omringet av et flott skogsområde og fantastisk utsikt, ligger Kungsbygget Äventyrspark – stedet for dem som er ute etter kiling i magen! Her kan dere prøve dere på både zipline med 70 meters fallhøyde, bli skutt 25 meter opp i været på to sekunder i parkens heftige Bungy Rocket, få et kick i Bungy Slingshot, og ake ned en sommer-bob-bane på 935 meter.

For en landlig ramme på opplevelsen kan dere innkvartere dere på Lögnäs Gård i Laholm, hvor det bor dyr som minigriser, kaniner, sau, høns og geiter som barna kan hilse på.

Les mer om Kungsbygget Äventyrspark herTips #10: Besøk Astrid Lindgrens filmer

Legg turen til Filmbyn i Mariannelund i Småland som har åpent alle hverdager.

I juni i år slo Filmbyn Småland opp dørene til sitt opplevelsessenter. Her kan dere trå inn i kulissene til klassiske barnefilmer som Emil i Lønneberget, Vi på Saltkråkan og Pippi Langstrømpe, og betrakte originale kostymer og studiobygg, synge med til filmmusikken, skape egne mobilfilmer og utforske interaktive miljøer.

I nærheten av Filmbyn finner dere dessuten 12 innspillingsplasser, som Katthult og Bakkebygrenda, som dere kan tusle mellom og lære mer om via QR-koder.

Les mer her  
Velkommen til Sverige i høstferien!


Anbefalte aktiviteter