Sveriges mest folkekjære barnebokforfatter

Astrid Lindgrens Småland

Del artikkelen her

Sveriges mest folkekjære barnebokforfatter, Astrid Lindgren, kom fra Småland. Det var her hun fant inspirasjon – og det er supre severdigheter og attraksjoner som minnes henne over hele regionen!


Astrid Lindgrens Verden – alle barns storfavoritt

Fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Värld består av mange småverdener tatt ut av Astrid Lindgrens bøker. Og sommeren 2016 åpner parken enda et nytt temaland – nemlig det til Brødrene Løvehjerte! Foruten at man får en fascinerende opplevelse i Kirsebærdalen, kan de besøkende også komme tett på livet i for eksempel Mattisborgen, Villa Villekulla og Katthult. Skuespillere sørger for liv og røre underveis med teater, show og lek med barna, og for voksne er dette er nostalgitripp uten sidestykke. Hvert år besøkes Astrid Lindgrens Verden av nesten 500.000 gjester, og bare 250 meter unna parken fins det en campingplass med plass til 1000 overnattingsgjester i hytter, telt og campingvogner. Med andre ord: Det er bare til å pakke bilen og sette kurs for denne sensasjonelle familieattraksjonen!

Vimmerby – en by signert Lindgren

Astrid Lindgren arv kan oppleves på flere måter i Vimmerby. Også når det gjelder shopping: Vår, sommer og høst arrangerer byen store, historiske markeder akkurat der Emil i Lønneberga viste handelsmennene hvordan man skal håndtere kilne hester! Ellers i året byr sentrum på småbutikker og gallerier, og en Astrid Lindgren statue står på plassert på Stora torget. Lunsj? Dra til idylliske Bullerbygden mellom Vimmerby og Mariannelund. De tre små bondegårdene var forbildet til Astrid Lindgrens bøker om Bakkebygrenda!

Gården Näs med Pippis berømte brus-tre

Selve hjertet i Astrid Lindgrens univers er i det røde huset på gården Näs i utkanten av Vimmerby. Her ble hun født i 1907, som datter av prestgårdsarrendatorn Samuel August Eriksson og konen hans Hanna. Barndomshjemmet er fortsatt intakt, og det var Astrid selv som bygde første etasje om til originalt utseende der det opprinnelige interiøret og eiendelene fremdeles på plass. Gjennom samarbeid med familien er huset åpent for publikum. Og guidede visninger og aktiviteter i hagen der Pippis magiske brus-tre står fortsatt, pågår gjennom hele sommeren!

Barnefilmbyen Mariannelund

I Mariannelund fins det et innholdsrikt filmhus der man kan oppleve miljøer med ekte rekvisita fra flere av Astrids filmer - først og fremst Emil-filmene. Man får også se kart og skisser over alle innspillingsstedene i området. Her står Idas seng, her fins klærne skuespillerne hadde på seg, og man får også gå inn i doktorens kontor der Emil endelig fikk hjelp til å fjerne den berømte suppeterrinen av hodet. Det fins også bilder fra innspillingene på plass, og man kan høre opptak av skuespillerne som forteller om hvordan filmingen foregikk. Mariannelund er midt å blinken å kombinere med et besøk i fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Verden.

Rett i nærheten av filmhuset fins det en søt, liten tilleggsattraksjon – nemlig Mariannelunds karamellkokeri. Familiebedriften har eksistert siden 1929, og alt lages etter gammeldagse, hemmelige oppskrifter. De har 25 sorter ulike karameller, sjokoladeboller og annet smågodt – hvert år produserer karamellkokeriet faktisk 200 tonn godteri!


Velkommen til Småland!

Anbefalte aktiviteter