Beste måten å komme i julestemning på!

Årets julemarkeder i Sverige

Del artikkelen her

Sveriges mange julemarkeder lokker med julekos av beste sort i den hyggelige førjulstiden. Slott og gårder, bygder og byer fylles i november og desember opp av lys, nisser og julevarer. Her får du en oversikt over hvor du finner den ekte førjulskosen

Når vinteren kommer så er vi nordmenn litt ekstra glad i å kose oss, og hva er ikke hyggeligere enn et stemningsfullt julemarked med fakler, pepperkaker og en varm gløgg i hånda? Da er du nesten garantert at julestemningen melder seg. Opplev alt fra slotts-jul på Kalmar slott, tradisjoner og historie i Falu Gruva i Dalarna, til kreativt design-marked på Röda Sten i Göteborg. Barnas favoritt finner man på Liseberg, og på Kosta i Småland er det snøgaranti og nisseparade! På Sveriges største øy, Gotland, kan du oppleve gammeldags middelalderjul. Her finnes noe for enhver smak! Vi har laget en oversikt over de største og beste julemarkedene i Sverige. Felles for dem alle er at de innbyr til julestemning, hygge og gode muligheter for å finne noen fine julegaver!

Västsverige & Göteborg

Julemarked på Bjertorp slott

Når:18.–19. november.

Hvor: Bjertorp slott, Kvänum, Västsverige.

Hva: I år er det 10-års jubileum for Bjertorp slotts julemarked. Et stemningsfullt julemarked med musikk, nisser, hest og kjerre, og alt annet som hører julen til. Utstillerne er lokale matprodusenter, julehåndverkere og designere med fokus på god kvalitet. På slottet vil det bli servert herlig soppbuffè med hjemmebakt brød og ost fra Sivans ost. Les mer her.

Julemarked i Falbygdens Osteria

Når: 10. oktober – 23. desember.

Hvor: Falbygdens Osteria, Falköping, Västsverige.

Hva: Julemarked med ost i fokus. Hit kommer folk fra fjern og nær for å handle ost og delikatesser, og for å spise i restauranten. Les mer her.

Julemarked på Gunnebo slott och Trädgårdar

Når: 25.november til 3. Desember

Hvor: Gunnebo slott och Trädgårdar, Mölndal, Västsverige.

Hva: Julemarked med økologisk fokus og håndverk og mat i et stemningsfullt miljø, et steinkast unna storbyen Göteborg. Opplev slottet i sin vinterprakt, velg mellom håndverk av høy kvalitet og nyt varmende mat fra Gunnebo Kaffehus og krog. Maten som serveres og selges er dyrket i slottets egen kjøkkenhage, og Gunnebo fokuserer på kortreiste økologiske råvarer. Fram mot jul serveres det også økologisk julefrokost og middag. Les mer her.

Julebyen Göteborg

Når: Starter 30. november –7. januar.

Hvor: Göteborg.

Hva: Julen er en magisk tid og Göteborg forvandles i desember til den koseligste julebyen du kan tenke deg. Fra Lilla Bommen til Lisberg tennes gatene med lys (Ljusstråket), hvor fasader, statuer, trær og bruer lyser opp i vintermørket. Julebyen har som hensikt å skape nye og vakre opplevelser gjennom lys og farge, og det går mot en stemningfull tid i den svenske storbyen. Les mer om Göteborgs julemarkeder her.

Röda Sten julemarked

Når: 01.–03. desember.

Hvor: Röda sten Konsthall

Hva: Første helgen i desember fylles Röda Sten kunsthall med unikt design og kunsthåndverk i alle mulige former og uttrykk. Det vil også bli arrangert kunstutstilling og workshop for barn og unge. Les mer her.

Kronhuset julemarked

Når: 02.–17. desember.

Hvor: Kronhuset, Gøteborg, Vest-Sverige.

Hva: Julemarked i Gøteborgs eldste bygning. På det tradisjonelle julemarkedet kan man handle julegaver, samtidig som man vandrer rundt i historiske omgivelser. Juleinspirerte aktiviteter for både store og små vil finne sted, og kafè Kronhuset byr på mat og søtsaker. Julepynt, godteri og julegaver i hopetall, her er sjansene store for å finne noe fint til de man er glad i. Les mer her.

Haga julemarked

Når: 25. november–17. desember.

Hvor: Haga, Göteborg. Hva: Opplev den koselige bydelen, Haga, sitt tradisjonelle julemarked med hjemmelagde og lokalproduserte varer. Når du trenger en pust i bakken kan du avlegge en av Hagas mange fine kaféer et besøk. Les mer her.

Jul på Liseberg

Når: Fredag til søndag fra 17.–30. november og nesten hver dag i hele desember.

Hvor: Liseberg, Gøteborg, Vest-Sverige.

Hva: Jul på Liseberg er det største julemarkedet i Sverige, fornøyelsesparken forvandles hver desember til et glitrende juleeventyr. Her finner du alt fra skøytebane til vinteråpne karuseller. For barna finnes det et eget nisseverksted, hvor de kan levere ønskeliste til julenissen, gå på skattejakt, se isshow og hilse på reinsdyrene. Nesten fem millioner julelys glitrer i vintermørke rundt omkring i parken og sørger for en stemningsfull atmosfære. Les mer her.

Foto: Liseberg AB

Halland

Tjolöholm slotts julemarked

Når: 17.–19. og 22.–26. november.

Hvor: Tjolöholm slott, Fjärås, Kungsbacka, Halland.

Hva: Et av Hallands største julemarkeder med et hundretalls utstillere av håndverk og lokalproduserte matdelikatesser. Det herskapelige slottet er pyntet og klar for å gi besøkende skikkelig julestemning. I år feirer julemarkedet 30 år og de steller i stand til skikkelig feiring. I slottshallen står nissefar klar til å ta imot barnas ønskelister, på julemarkedet samles håndverkere og matprodusenter og i slottet generelt er det mulig å få en omvisning i det herskapelige rom og haller. Hver dag vil det foregå ulike aktiviteter som ildshow, juleverksted, godisregn og julemusikk. Les mer her.

Äskhult jul

Når: 2.–3. desember.

Hvor: Äskhult i Fjärås, Halland.

Hva: Autentisk gammeldags julemarked i Äskhults by. Her står gårdsnissen klar til å ta imot barna og du kan levere ønskelisten over julegaver. Utstillerne er ikledd gammeldagse klær og selger alt fra håndstøpte lys til tekstiler. Les mer her.

Örebro

Wadköping Julemarked

Når: Søndag 26. november, 03., 10. og 17 desember.

Hvor: Wadköping, Örebro.

Hva: Blant de rødmalte husene stiller snekkere, håndverkere og matprodusenter ut sine julevarer. Opplev klassisk juleatmosfære i den lille trebyen Wadköping – som er bygd opp av eldre gårder, for å vise hvordan Örebro så ut før i tiden. Les mer her

Skåne

Slottsjul på Wrams Gunnarstorp

Når: 2.-5. november.

Hvor: Wrams Gunnarstorp, Billesholm, Skåne.

Hva: Julemarked dedikert til svenske tradisjoner og det største av sitt slag i Sveriges sørligste region, Skåne. Fakler rundt slottet tar deg imot og ønsker deg velkommen til et julemarked med vekt på svensk kunsthåndverk og julemat fra lokale produsenter. På markedet finner du 80 av landets beste håndverkere som selger sine varer. Bli med på et tradisjonelt marked i ærverdige historiske omgivelser! Les mer her.

Jul på Svaneholm slott

Når: 18.–19. november.

Hvor: Svaneholms slott i Skurup, Skåne.

Hva: Svaneholms slott inviterer til julemarked med rundt 50 utstillere. Gløgg, svånsk äggakaka, sildesmørbrød, lussekatter og kakebuffèt finner du i Grevinnans cafè. Les mer her.

Skånejul på Hässleholmsgården

Når: 23.-26. november.

Hvor: Hasselholmsgården, Hassleholm, Skåne.

Hva: Opplev ekte, gammeldags, skånsk julemesse med håndverk av beste kvalitet, hjemmelaget godteri, julepølse, keramikk og hjemmebakt brød. Det blir koselig julestemning i vakre og historiske lokaler på Hässleholmsgården. Les mer her.

Julemarked på Johanna Museet

Når: 25.–26. november.

Hvor: Johanna Museet, Skurup, Skåne.

Hva: Julemarked med fokus på gamle tradisjoner. Brødet bakes på tradisjonelt vis i museets bakerovn og utstillere selger sine nissser, håndmalte porselen, vevde duker og juledekorasjoner. Les mer her.

Juleforberedelser på Kulturen i Lund 

Når: 2-.3. december 2017

Hvor: Kulturen i Lund, Skåne

Hva: Populært julearrangement på Kulturen i Lund. Hele museet oser av genuin julestemning, og det er plass til så vel nye som gamle tradisjoner. I husene knitttrer ilden i peisene, og julebordene står dekket. Her er dyktige håndverkere, markedsgate, musikk og en lang rekke andre aktiviteter. Når mørket faller på, tennes tusenvis av levende lys i parken, og julestemningen blir helt magisk. Les mer her

Julemarked på Bosjökloster Slott

Når: 1.–3. desember.

Hvor: Bosjökloster Slott, Höör, Skåne.

Hva: Familievennlig julemarked på et av Skånes vakreste slott. Skånsk håndverk, lokale matprodusenter, julekonsert i kirken, julebutikk og aktiviteter for barn vil finne sted. I restauranten serveres deilig julebuffet og den beryktede fiskesuppen. Les mer her.

Julemarked på Katrinetorp i Malmø

Når: 8.-10. december 2017

Hvor: Katrinetorp, Malmø, Skåne

Hva: Tradisjonellt julemarked med kunsthåndverk, mat, blomster, sang og musikk. For femtende år på rad arrangeres julemarked på Katrinetorp, og mange omtaler denne tradisjon, som Sydsveriges vakreste julemarked. Her er der blandt annet juledekorasjoner, antikviteter, julegodteri, håndverk, blomster og mat. I hovedbygningen serverer Katrinetorps hagecafé kaffe, smørrebrød og hjemmebakst. Katrinetorps venneforening arrangerer aktiviteter såvel  innen- som utendørs for besøkere i alle aldre.

Jul på Övedskloster ved Sjöbo, Skåne

Når: 15.-17. december 2017

Hva: Julemarkedet på Övedskloster fokuserer spesielt på mat og håndverk fra regionen. Like ved siden av slottet ligger et flott gammelt stall fra 1800-tallet. Dette er julemarkedets sentrum, men markedet fyller store deler av den ærverdige gården, parken og borggården. Gjestene får oppleve Luciatog, kanefart, korsang, gårdsdyr, grillede pølser og dukketeater i tillegg til juletrær, lys, fakler,  "lussekatter" og gløgg. Les mer her

Stockholm

Foto: Pernille Tofte

Tradisjonelt julemarked på Skansen

Når: Hver lørdag og søndag fra 02.12–17.12.

Hvor: Friluftsmuseumet Skansen på Djurgården, Stockholm.

Hva: Titt inn i hus og gårder og få en smak av hvordan folk feiret jul i gamledager. Det tradisjonsrike julemarkedet på Skansen gir et innblikk i svensk historie og tradisjoner. Markedet er en veletablert Stockholmstradisjon, som har eksistert siden 1903, og som etterhvert har blitt til mye mer enn bare et julemarked. Skansen fylles i adventstiden opp av spiselige godsaker, morsomme juleaktiviteter og stemningsfulle konserter. Det finnes også et rikt utvalg av restauranter og kaféer, som serverer alt fra røkt fisk til munker. Les mer her.

Gamla Stan julemarked

Når: Åpent hver dag fra lørdag 25. november til fredag 23. desember .

Hvor: Stortorget i Gamla Stan, Stockholm.

Hva: Det eldste julemarkedet i Sverige lever fremdeles i beste velgående, siden 1837 har det brosteinsbelagte Stortorget vært tilholdssted for karameller og julepølser. Fra 40 forskjellige boder selger ulike produsenter sine varer, og skaper julestemning midt i hjertet av Stockholm. Julemarkedet er gratis, og åpent hver dag for alle juleglade besøkende. Les mer her.

Konstfacks julemarked

Når: 2.–3. desemeber. Hvor: Stockholm.

Hva: Kunststudentenes årlige kreative julemarked, hvor de selger sine egenproduserte kunstverk. Et annerledes og innovativt julemarked med fokus på kunst og design. Studentkafèen tilbyr safranboller og pepperkaker, mens det også vil bli eventyrlesing og verksted for de minste. Les mer her.

Småland

Julemesse på Huseby

Når: 11.–19. november.

Hvor: Huseby Bruk, Grimslöv, Småland.

Hva: Nordens største julemesse med 170 utstillere og 33 000 besøkende. Håndverkere av ulikt slag selger alt fra sild og pølser, til nisser og lys. Hver kveld tennes 500 fakler og 200 juletrær, som lager magisk julestemning på hele området. Les mer her

Kosta julemarked

Når: Starter 11. november og holder på ut i januar.

Hvor: Glasriket i Kosta, Kronoberg, Småland.

Hva: Kosta dekkes med snø og skaper en vinterverden med nisser og alt annet som hører julen til! I glasshytten kan man varme seg og beundre det fascinerende materialet. Julemarkedet tilbyr nisseparader, konserter, tryllekunstnere og glass-show. Ved nissens verksted, kan barna levere ønskeliste og slå av en prat med nissefar. Her blir det snøgaranti og julestemning for alle! Les mer her

Julemarked i Bråbygden

Når: Lørdag 25. november.

Hvor: Bråbygden, Oskarhamn, Småland.

Hva: Julemarked i Bråbygden med dufter og smak av gammeldags jul. Det tilbys et stort mangfold av aktiviteter for alle aldere og gir hele familien den ultimate juleopplevelsen. Lokalprodusert mat, som gode oster, smålandsk ostekake, nybakt brød, honning, eplemost fra Bråbygden selges til besøkende. Les mer her.

Julemesse på Skäftekärr på Öland

Når: 3. og 4. november

Hvor: Skäftekärr Järnåldersby, Löttorp, Öland, Småland

Hva: Landets eldste julemesse arrangeres for 31. gang i år. Markedet holdes i Skäftekärrs vakre park hvor lokalt håndverk, mat, livemusikk, julenisse og ponniridning vil finne sted. Les mer her.

Julemesse på Kalmar Slott

Når: 30. november- 3. desember.

Hvor: Kalmar Slott, Kalmar, Småland.

Hva: Julemessen på Kalmar slott er blitt en tradisjon for mange og folk kommer langsveis fra for å få med seg den stemningsfulle begivenheten. Her finnes sveriges beste smeder, lysstøpere og tekstilmakere. I slottets matbod frister matprodusenter med ost, brød, sennep, fisk, gløgg, skinke og julens godbiter. Lytte til stemningsfull julemusikk i Slottskirken og opplev ulike forestillinger og opptredener. Les mer her.

Eksjö julemarked

Når: 9.–10. desember.

Hvor: Eksjö, Jönköping, Småland.

Hva: Opplev et tradisjonsrikt julemarked på Eksjö museum og blant trehusbebyggelsen i byen. Her blir du tatt tilbake 100 år i tid og får mulighetene til å oppleve blant annet lysstøping og gamle håndverksteknikker. Det finnes et stort utvalg av julens godsaker, som marsipan, brød, røkt fisk, pølser, posteier, marmelader, sjokolade og mye mye mer. Gjøglerne gjør sitt for å skape en lystig stemning og julemarkedet avsluttes med et heftig ild-show på Norra Åbron. Les mer her.

Jul på Munksjømagasinet

Når: 8.–10. desember.

Hvor: Munksjømagasinet, Jönköping, Småland.

Hva: Julemarked i gammelt industrimiljø kun en kort gåtur fra Jönköping sentrum. Ta med familien på markedet og nyt førjulstiden på med gløgg og pepperkaker. Les mer her.

Julemarked på Astrid Lindgrens Näs

Når: Fredag 15. og lørdag 16. desember.

Hvor: Astrid Lindgrens näs, Vimmerby, Småland

Hva: Julemarked i Astrid Lindgrens ånd. Opplev et tradisjonelt julemarked i forfatterens barndomshjem. Kunsthåndverk, mat, opptredener og musikk vil sørge for julestemning og hygge. Det er også mulig å bestille en forhåndsbooket julevisning i det restaurerte barndomshjemmet, omvisningen tar deg med tilbake til Astrid Lindgrens barndom. Les mer her.

Värmland

Jul på Mårbacka

Når: 2.–5. november

Hvor: Mårbacka, Värmland.

Hva: Kjent julemarked i Selma Lagerlöfs barndomshjem. Julemessen finner sted i bygningen som ligger rundt herregården. Her blir gamle tradisjoner videreført gjennom tradisjonelt håndverk, og skaperglede og kvalitet står i fokus. En stor matbod fylt med alle sorters julemat står klar til å ta imot besøkende. Guidede turer i forfatterinnens hjem vil også finne sted. Les mer her.

Julemarked på Ransäters Hembygdsgård

Når: 18. november.

Hvor: Ransäters Hembygdsgård, Ransäter, Värmland.

Hva: stemningsfullt julemarked med markedsboder og barneaktiviteter. Her kan du finne både julegaver og noe fint til deg selv. På Wärdshuset kan man nyte julebordet eller grøttallerken. Nissen står klar til å dele ut godteri-poser til barna og det blir muligheter for ponniridning. Les mer her.

Julemarked og Filipstads Lucia

Når: 20. desember.

Hvor: Stora Torget, Filipstad, Värmland.

Hva: Tradisjonelt julemarked med kroning av Filipstads Lucia. Her blir det juleboder og nisseorkester som skaper stemning på torget. Les mer her.

Julemarked på Alsters herregård

Når: 2.–3. desember.

Hvor: Alsters Herregård, Karlstad, Värmland.

Hva: Første helga i advent arrangerer Alsters Herregård det tradisjonelle julemarkedet sitt. Hyggelig stemning, genuint värmlandskt håndverk, lokalprodusert mat og arrangementer får herregården til å yre av liv. 80 nøye utvalgte utstillere viser stolt fram og selger sine varer for kjøpelystne besøkende. Her kan du ri ponni, prøve deg i smia, lytte til korsang eller prøve lykken i fiskedammen, aktivitetene er mange og varierte. Les mer her

Julemarked i Mariebergsskogen

Når: 9.–10. desember.

Hvor: Mariebergsskogen, Karlstad, Värmland.

Hva: Julemarkedet i Mariebergsskogen er for mange en kjær tradisjon. Markedet byr på värmlandsk julemat og håndverk av høy kvalitet. Smak på delikatessene på julebordet på Terrassen, nyt grønnkålsuppen i kafè Naturum, drikk gløgg og spis lussebolle i Spikgården eller prøv ris à la Malta i kafè Holken. Det vil også bli arrangert mange morsomme aktiviteter for barn, som hest og vogn, skattejakt, lotteri, ponniridning og mulighet for å møte de ulike dyrene i Klapphagen. Les mer her.

Gotland

Middelalderjul på øya

Når: 8.–10. desember.

Hvor: Visby, Gotland.

Hva: Under middelalderjul så fylles Visby med mennesker i middelalderdrakter og aktiviteter fra før i tiden. Koble vekk julestresset og nyt middelalderen! Les mer her.

Alla tiders jul

Når: 3. desember.

Hvor: Visby, Gotland.

Hva: Julemarkedet i verdensarvbyen Visby tilbyr håndverk, bakverk, delikatesser og annet deilig julesnadder. Det blir dans rundt granen, fiskedam og flere morsomme aktiviteter for barna. Les mer her.

Dalarna

Leksands Julemarked

Når: 2-3 desember

Hvor: Midt i Leksand, Dalarna

Hva: To dager med stemningsfull jul med korsang, mat, håntverk etc. Markedet er utendørs med peisbål og fakkler. Julenissen er selvsagt på plass og man kan også kose seg med kanefart. Les mer her

Tradisjonelt julemarked ved Falu Gruva

Når: 10. desember

Hvor: Verdensarvområdet ved Falu Gruva i Falun, Dalarna.

Hva: Gammeldags julemarked med tradisjonsrikt håndverk, lokalprodusert mat, kranser, brente mandler og annet julesnacks. Opplev julemagi midt i verdensarven Falun! Gruvenissene tar imot barnas ønskelister og det arrangeres guidede juleturer i gruven. Her blir det skyss med hest, gløgg, julesanger og åpen ild – ja, alt som hører et gammelt julemarked til! Les mer her.

Julemarked i Rättvik

Når: 16. desember.

Hvor: Rättvik sentrum, Dalarna.

Hva: Julemarked med boder og juleaktiviteter i et pyntet Rättvik. Les mer her.

Anbefalte aktiviteter