Møteplass for kunst, historie og teknikk.

Verket /Avesta

Del artikkelen her

Beliggende i den ærverdige Koppardalen ved Dalälven i sydligste Dalarna ligger Avestas gamle jernverk, i dag kalt Verket. Den gamle jordbrukshytta fra 1874 har blitt forvandlet fra et tung, sotete, buldrende industrielt miljø til en stilfull møteplass for kunst, historie og teknikk.

Siden 2005 er det samlende navnet for denne storslagne gamle jernbruksanlegg - VERKET. Gjennom skånsom renovering har Rostugnshallen blitt en særegen og spennende utstillingshall, Masungshallen og Martindelen et innlevelses museum. Med hjelp av ny teknikk og kunstneriske skildringer gjøres vår historie forståelig og mørket som omgir masovnene har blitt et kunnskapsrik og spennende miljø.


Gå en annorlunda historisk vandring

Du starter i Rostugnshallen der Verkets inngang, butikk og kafé ligger. Verkets verter guider deg videre inn i Masungshallender du med en interaktiv lommelykt med innebygd fjernkontroll leter etter hyper-spots; gule, lysende ringer. Bruk lommelykten, lys og trykk – og Verket begynner å leve rett foran øynene dine. Med hjelp av høyteknologi får du ta del i det arbeidet og livet som en gang fylte det jernverket som i industriens barndom var sin tids høyteknologi når det ble tatt i bruk i 1874.

På sommeren tilbys industrihistoriske turer på lørdager og søndager klokken 13:30.


Avesta Art – en internationell konstutställning

Avesta Art er en kunstutstilling som ble gjennomført for aller første gang i 1995. Fra og med 2011 har utstillingen årlig blitt satt opp med nyinviterte kunstnere, som med inspirasjon fra industriarvens mektige arkitektur skildrer samtiden med spennende kunstneriske uttrykk. Avesta Art har som konsept vokst gjennom årene og huser i dag hele Verket, fortsatt med både nasjonelle og internasjonelle samtidskunstnere.

Gjennom et besøk på sommerutstillingen Avesta Art får du som besøkende en kunstopplevelser utover det vanlige. I kontrast til det dystre og harde industrielle miljøet samles hver sommer kunstnere fra hele verden for å tolke et gitt tema.


Avesta Art 2016

I det gamle jernverket var struktur viktig. Velutviklede teknologiske system gjorde at produksjonen gikk smidig. Avesta Art 2016 belyser strukturer og de ulike overflatene. Strukturer relatert til for eksempel det sosiale, til samhold, språk, naturvitenskap, tekstur, teknikk, makt og kjønn. I utstillingen medvirker et flertall kunstnere fra ulike land. Avesta Art åpner for sesongen 28. mai, og har åpent hver dag frem til 18. september.


Barn og famile

På Verket er både store og små velkommen til å ta del i aktivitetene. Å oppdage, oppleve og ha det gøy sammen i museet og utstillingene er verdifullt. Gruble over og diskutere kunsten sammen, forme en fantasifull skulptur sammen med morfar i "Konstverkstan" eller utfordre fetteren på en matematisk oppgave i "Bagdad".

På Verket finnes også kafé, butikk, musikkarrangement og familiedager på sommeren.

Les mer om Verket


Velkommen til Dalarna!

Ruteveiledning

Ruteveiledning