En spennende reise i tiden

Falu Gruva

Del artikkelen her

Verdensarven Falun inviterer til en reise i tiden med Falu Gruva og gruvesamfunnet med sine staselige hager. I Falun finnes også de historiske trebebyggelsen som viser hvordan gruvearbeiderne bodde for mer enn 300 år siden.Falu Gruva

På grunnlag av hvordan Falu Gruva har bidratt til dannelsen av det moderne industrisamfunnet, ble byen Falun en del av UNESCOs verdensarvliste i 2001.

Visste du at den tradisjonelle rødfargen, alkoholmonopolet, legevakten og den gode falukorven har sitt utspring fra gruven og Falun? En gang i tiden var Falu Gruva den største kobbergruven i Europa og ble kalt Sveriges skattekiste. Kobber fra Flaun ble til slottstak, kirkespir, mynter og kjøkkenutstyr i Europa.

Bli med på en guidet tur tilbake i tiden, gjennom svingete veier og mektige saler, ned i Falu Gruva. Hør guiden fortelle om det store raset og den forstenede gruve-gutten Fet-Mats. På sommeren og i skoleferier finnes det egne barn- og familieturer i gruven. For de litt mindre barna, fra 3-7 år, passer det med Skrock- och sägenturen der guidene forteller spennende historier og sagn blandet med litt historie.For de litt større barna finnes en gruvetur der barna selv for prøve ulike ting for å se om de har hva som kreves for å bli en gruve-gutt. I Falu gruva er det 5 grader året rundt, like kaldt som i et kjøleskap. Det er også mange trapper å gå i for å komme ned i gruvegangene, derfor må man være minst 3 år for å få lov til å bli med på en gruvetur.

Akkurat som for 1000 år siden er det full fart i områdene rundt gruven. Her bor, arbeider, spiser og møtes folk midt i en verdensarv – som en by i byen.

Världsarvshuset

Her starter ditt besøk i Verdensarven Falun. Se på filmer, lysbildefremvisning, utstillinger, handle i butikken eller spille dataspill og lære deg mer om hvorfor Falu Gruva ble kalt Sveriges skattekiste.

Stora Stöten

Gå tur rundt dagbruddet Stora Stöten og få en vidunderlig utsikt over Verdensarvsbyen Falun. Lang det 1,6 km lange gaten finnes gamle rester av gruvedrift, slagghauger, gruvesjakt, historiske bygninger, informasjonsskilt og sittebenker. På sommeren kan du til og med kjøre Lilla Gruvtåget rundt dagbruddet.

Gruvemuseet med Lilla Gruvbyn

Oppdag den nye lekfulle og interaktive utstillingen om Falu Gruvas historie. Den 6. juni står den andre etappen av et treårig prosjekt klart. I utstillingen får du følge gruvens historie fra antikken frem til 1800-tallet. Sommeren 2017 skal hele utstillingen så klar. Lille Gruvbyn er åpen på sommeren. En morsom by med eksperiment og eventyr for hele familien. I elleve små hytter finnes muligheten til å leke, lytte, lese, kjenne og teste seg fram til kunnskap om de elleve metaller og mineraler som finnes representert, og som utvinnes fra Falu Gruva.

Karakteristisk for Dalarna og Sverige er de røde hus og hytter som overalt pryder landskapet. Det å rødmale husene stammer fra 1500-tallet da røde tømmerhus var et tegn på status og rikdom. Mot slutten av 1800-tallet hadde rødfargen fra Falun fått større spredning blant folk og i dag synes falurøde hus over hele Sverige. Den røde Falufargen har fått sitt navn og sin farge av det røde pigmentet fra Falu kobbergruve, der fargen har blitt produsert siden 1764. Gruven ble stengt i 1992, men den røde fargen lages fortsatt.

Les mer om Falu Gruva.


Velkommen til Dalarna!

Ruteveiledning

Ruteveiledning